" }

Frida Kahlo: Ζωγραφίζοντας με την δύναμη της θέλησης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Frida Kahlo: Ζωγραφίζοντας με την δύναμη της θέλησης

Frida Kahlo

Frida Kahlo: Ζωγραφίζοντας με την δύναμη της θέλησης

Η Φρίντα Κάλο (Magdalena del Carmen Frida Kahlo y Calderón ) γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 στην Πόλη του Μεξικού. Σαν σήμερα λοιπόν και θελήσαμε, παρέα με καφέ, να θυμηθούμε το τι μας άφησε η τεράστια αυτή Μεξικανή καλλιτέχνιδα με την ταραχώδη ζωή. «Γεννήθηκα μέσα στη φωτιά, πρωτοείδα τον κόσμο μέσα στη θέρμη του ξεσηκωμού. Γεννήθηκα μαζί με μια επανάσταση, είμαι χωρίς αμφιβολία παιδί αυτής της επανάστασης και ενός γέρου θεού που λάτρευαν οι πρόγονοί μου. Γεννήθηκα το 1910. Ήταν καλοκαίρι».. Είχε διαλέξει το 1910 γιατί τότε ξέσπασε η Μεξικανική Επανάσταση η αύρα της οποίας την ακολούθησε.

Έξι ετών αρρώστησε από πολυομυελίτιδα και το 1925, όταν ήταν 18 χρονών, τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα τράμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη και έμελλε να είναι η καθοριστική στιγμή για την καριέρα της.

Ενώ αναρρώνει αρχίζει να ζωγραφίζει και ολοκληρώνει την πρώτη αυτοπροσωπογραφία της τον επόμενο χρόνο. «Δεν είμαι άρρωστη. Είμαι σπασμένη. Αλλά είμαι ευτυχισμένη όσο μπορώ να ζωγραφίζω». Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Escola Preparatoria το 1922 που φοιτούσε, ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους της σχολής. Την ίδια χρονιά παντρεύονται.

Οι πίνακές της είναι αντιδιαμετρικοί από τους πίνακες του Ριβέρα. Eνώ ο Ριβέρα αντλούσε τα θέματά του από το Μεξικό της προκολομβιανής εποχής, η Φρίντα παρέμεινε πιστή στην τάση της mexicanidad, τη μεξικανική κουλτούρα που ανθούσε εκείνη την περίοδο.

Ο Ριβέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος και οι τοιχογραφίες του είχαν μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και αργότερα στο Ντητρόιτ. Εκεί η Φρίντα απέβαλλε. Η θλίψη της για τις αποβολές της αποτυπώνεται στους πίνακες «Αποβολή στο Ντητρόιτ» και «Νοσοκομείο Χένρι Φόρντ».

Η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της. Την κάλεσε να εκθέσει τήν προσωπική της δουλειά, μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους, και οργάνωσε μια έκθεση στο Παρίσι. Εκείνη ωστόσο τόνισε πως οι πίνακές της δεν ήταν όνειρα, αλλά η δική της πραγματικότητα. Στη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό. «Σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Έτσι χαρακτήρισε ο Αντρέ Μπρετόν την τέχνη της Φρίντα Κάλο. Το 1939 θα βρει την Κάλο στο Παρίσι, όπου γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με σπουδαίους καλλιτέχνες του καιρού, όπως τον Πάμπλο Πικάσο και τον Μαρσέλ Ντισάν. «Ούτε ο Ντεραίν, ούτε εσύ, ούτε εγώ, κανένας μας δε μπορεί να φτιάξει ένα κεφάλι όπως το φτιάχνει η Φρίντα» έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο.

Zωγραφίζει τον εαυτό της, «επειδή είμαι τόσο συχνά μόνη και επειδή είμαι το αντικείμενο που γνωρίζω καλύτερα από οτιδήποτε άλλο», σχολιάζει. Eτσι η ζωγραφική της γίνεται ένα προσωπικό ημερολόγιο.

Λίγο αργότερα στην ίδια χρονιά, θα χωρίσει από τον Ριβέρα και θα ζωγραφίσει ένα από τα μνημειώδη έργα της, το περίφημο «Οι Δύο Φρίντες» (1939), με τη διπλή εκδοχή του εαυτού της να συμβολίζει την αγάπη και την προδοσία.

Το ζευγάρι ωστόσο ενώνεται και πάλι για να βοηθήσουν τον εξόριστο κομμουνιστή ηγέτη Λέον Τρότσκι και τη γυναίκα του Νατάλια το 1937. Οι Τρότσκι φιλοξενούνται στο Μπλε Σπίτι της Κάλο για ένα διάστημα το 1937, αφού είχαν λάβει πολιτικό άσυλο από το Μεξικό. Ο Τρότσκι και η Κάλο φημολογείται ότι διατήρησαν σύντομο ειδύλλιο.

Το 1944, η Κάλο ζωγράφισε την περίφημη «Σπασμένη Στήλη», που αποτύπωνε την κακή κατάσταση της υγείας της και τις σωματικές προκλήσεις που αντιμετώπιζε.

Το 1950 διαγνώστηκε με γάγγραινα στο δεξί της πόδι και θα περνούσε 9 μήνες στο νοσοκομείο υποβαλλόμενη σε μια σειρά δύσκολων και επικίνδυνων επεμβάσεων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται καθήλωμενη στο κρεββάτι συνεχίζει να ζωγραφίζει. «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά γιά να πετάξω» έλεγε.

Το 1953 κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στο Μεξικό, στα εγκαίνια της οποίας παίρνει άδεια από το νοσοκομείο και καταφτάνει στην γκαλερί με ασθενοφόρο. Πεθαίνει το 1954 σε ηλικία 47 ετών. Από τον θάνατό της και έκτοτε, η φήμη της Κάλο ως ζωγράφου αυξάνει συνεχώς. Το 1958, το περίφημο Μπλέ Σπίτι(Casa Azul) εκεί που δημιούργησε τα μεγαλύτερα έργα της μετατράπηκε σε μουσείο για τη ζωή της.

Η Φρίντα Κάλο, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες ζωγράφους του 20ού αιώνα, ήταν μιά γυναίκα διψασμένη γιά ζωή. Απέδειξε με την δύναμη της ψυχής της,την ζωή και τα έργα της πως κάποιος μπορεί να κάνει την διαφορά και να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής. Κατάφερε να ξεπεράσει τους χρόνιους πόνους και την αρρώστια και να τα μετατρέψει σε δημιουργία.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Πολυμέσα

The real Frida Kahlo Frida Kahlo

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας