[source]site="newsauto.gr" url="http://www.newsauto.gr/ti-elastika-na-valo/"[/source] [footer_pic]pic="../../media/k2/galleries/736/Pirelli-Tyres-Geneva640.jpg" caption="Λάστιχα Pirelly σε έκθεση στην Γενεύη" album="change_tires_during_summer"[/footer_pic]" }

Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;

Μύθοι για τα... ελαστικά

Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;

Είναι καλοκαίρι και θέλουμε να κάνουμε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω. Κάνουμε έναν τεχνικό έλεγχο και όλα είναι καλά αλλά τα λάστιχα... μας το λένε και από το συνεργείο και το βλέπουμε κι εμείς ότι έχουν «φάει τα ψωμιά τους»! Ναι... αλλά είναι καλοκαίρι... Δεν αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι...

Μπορεί η αλλαγή ελαστικών να είναι μία... εποχική πράξη; Η Ελληνική νοοτροπία «δεν αλλάζουμε ελαστικό το καλοκαίρι γιατί θα φθαρεί από τη ζέστη για να έχουμε φρέσκα το Φθινόπωρο» μόνο γέλιο προκαλεί στους γνωρίζοντες...

Ελαστικά αλλάζουμε όταν το έχουμε ανάγκη και όποιος έχει τη νοοτροπία «κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα» έχει σίγουρα λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα... Τα ελαστικά είναι αυτά τα οποία μας φέρνουν σε επαφή με τον δρόμο. Και ποιον δρόμο, τον κάκιστο Ελληνικό...

Οσο καλό αυτοκίνητο κι αν έχουμε σε κρατήματα, στα πατήματα, στα φρενα κλπ, όλα αυτά δεν παίζουν κανέναν ρόλο αν τα ελαστικά μας δεν είναι στη σωστή κατάσταση.

Αναβάλλοντας την αλλαγή δεν κάνουμε οικονομία καθώς ένα σετ ελαστικών σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο έχει διάρκεια ζωής περίπου 4 χρόνια ή 40.000km. Αν εμείς κρατήσουμε το ίδιο σετ ελαστικών 5 χρόνια ή 50.000km θα «εξοικονομήσουμε» ένα σετ μετά από 20 χρόνια ή 200.000km! Πιο πιθανό είναι να έχουμε αλλάξει αυτοκίνητο νωρίτερα, ενώ ταυτόχρονα η κυκλοφορία μ’ ένα σετ φθαρμένων ελαστικών εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα αλλαγής ελαστικών, αυτή δεν είναι απαραίτητα το Σεπτέμβριο με τα πρωτοβρόχια καθώς το καλοκαίρι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τα ελαστικά και την απόδοσή τους λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Πρώτο ερώτημα η διάσταση, διατηρούμε ίδια ή αλλάζουμε; Αν αλλάζουμε καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τον τύπο:
Διάμετρος = 2 χ (πλάτος χ προφίλ/100) + (ίντσες ζάντας χ 25.4).
Π.χ. ελαστικό 215/45/17 έχει διάμετρο = 2 χ (215χ 45/100) + (17χ25.4) = 625.3mm

Για να μην επηρεάσουμε υπέρμετρα την γεωμετρία της ανάρτησης καλό είναι να παραμένουμε στην αρχική διάμετρο ή έστω να έχουμε μια απόκλιση κοντά στο 3% στο νέο σετ ελαστικών Θα μπορούσαμε λοιπόν στο παράδειγμά μας να πάμε σε ελαστικά 245/35/18, αν αυτά χωράνε στους θόλους (σ.σ: τις αλυσίδες τις υπολογίσατε αν τις χρειαστείτε;).

Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;

Άποψή μας είναι ότι πρέπει να διατηρείται την επιλογή του κατασκευαστή. Εάν τοποθετήσετε μεγαλύτερα ελαστικά θα έχετε μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο όμως μειώνεται η μέγιστη τιμή κατανεμημένου φορτίου. Στον υπολογισμό των μηχανικών που σχεδιάζουν τις αναρτήσεις το κρίσιμο μέγεθος για τον καθορισμό της διάστασης είναι το βάρος ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Αλλάζοντάς το σημαντικά δημιουργούνται πολλά θέματα στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Γενικά μεγαλύτερα ελαστικά συνεπάγεται μεγαλύτερη τελική ταχύτητα και καλύτερη πρόσφυση αλλά επιδείνωση των επιταχύνσεων, της κατανάλωσης και αύξηση κινδύνου υδρολίσθησης. Μειώνοντας τις διαστάσεις των ελαστικών βελτιώνετε τις επιταχύνσεις και την κατανάλωση, χάνετε όμως σε τελική ταχύτητα και κράτημα στο όριο.

Από τη μια είναι η τάση των κατασκευαστών ελαστικών για ολοένα και μεγαλύτερες ζάντες 18, 19 και 20 ιντσών που σ’ ένα βαθμό αμβλύνουν και τα προβλήματα διαχείρισης της ροπής των turbo κινητήρων στα δικίνητα οχήματα. Από την άλλη η τάση για οικονομία στην κατανάλωση οδηγεί τους κατασκευαστές ελαστικών να φτιάχνουν προϊόντα που εξοικονομούν καύσιμο μέσω μικρότερης αντίστασης κύλισης. Προφανώς όμως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ένα save energy ή eco friendly ελαστικό σε διάσταση 285/30 με ζάντες 19 ή 20 ιντσών που παραπέμπει σε αυτοκίνητο επιδόσεων/ κύρους.

Pirelli Cinturato Blue σε έκθεση στην Γενεύη

Όσον αφορά στα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή ένωση αυτά συνοδεύονται από την ενεργειακή ετικέτα. Οι ενδείξεις της αφορούν στην οικονομία καυσίμου (αντίσταση κύλισης), το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών.

Κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε καθημερινά με το αυτοκίνητο μας...

Κινούμαστε μποτιλιαρισμένοι στην πόλη και μας πιάνει άγχος κάθε φορά που ανάβει το λαμπάκι ανεφοδιασμού; Τότε χρειαζόμαστε ένα ελαστικό χαμηλής αντίστασης κύλισης που εξοικονομεί καύσιμο. Με οικονομία της τάξεως του 3% στο καύσιμο το σετ αυτό θα έχει επιστρέψει το κόστος του, προτού το αντικαταστήσουμε. Προσοχή (!) αγοράζοντας ένα φθηνό σετ ελαστικών για να γλυτώσουμε 100 ευρώ, αν αυτό έχει υψηλή αντίσταση κύλισης στην πράξη ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα, σταδιακά, λόγω αύξησης της κατανάλωσης.

Ανάλυση Ελαστικού

Επιλέγοντας ελαστικό χαμηλής αντίστασης κύλισηςδεν μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ένα ταξίδι αστραπή με ταχύτητες κοντά στην τελική και «ηρωικά» περάσματα από τις στροφές πριν το χωριό με όλη την οικογένεια και τις αποσκευές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ελαστικό με καλό κράτημα και υψηλό δείκτη ταχύτητας.

Οι δείκτες που αναγράφονται στα ελαστικά είναι: Q 160 χλμ./ώρα, R 170 χλμ./ώρα, S 180 χλμ./ώρα, T190 χλμ./ώρα, H 210 χλμ./ώρα, V 240 χλμ./ώρα, W 270 χλμ./ώρα, Y 300 χλμ./ώρα, VR >210 χλμ./ώρα, ZR >240 χλμ./ώρα.

Αν έχετε χούι να ανεβαίνετε στα πεζοδρόμια χρειάζεστε ελαστικό με ενισχυμένο σκελετό. Αν κινείστε σε χώμα, λάσπη θέλετε ένα πέλμα μεικτών συνθηκών, εάν έχετε 4κίνητο SUV και δεν βγαίνετε εκτός ασφάλτου, υπάρχουν ασφάλτινα ελαστικά που καλό είναι να τοποθετήσετε γιατί τα ελαστικά μεικτών συνθηκών αυξάνουν την κατανάλωση. Αν έχετε αυτοκίνητο πόλης τότε τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης θα σας κάνουν οικονομία. Αν έχετε ένα μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο και στόχος σας είναι βασικά η οικονομία επιλέξτε ένα ελαστικό χαμηλής αντίστασης κύλισης. Αν υπάρχει βέβαια στη διάστασή σας γιατί πολλά οικογενειακά μοντέλα πωλούνται με ζάντες 18 ή 19 ιντσών. Αν έχετε ένα αυτοκίνητο επιδόσεων σίγουρα χρειάζεστε σπορ λάστιχο αλλά καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές. Τα ελαστικά επιδόσεων επηρεάζονται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας, φθείρονται γρήγορα, δεν είναι άνετα, αλλά κρατάνε όταν στρίβεις.

Αλλάζουμε λάστιχα το καλοκαίρι;

Κοντολογίς κάντε μια ιεράρχηση αναγκών και καταλήξτε τι ακριβώς χρειάζεστε προτού επισκεφτείτε το εξειδικευμένο κατάστημα ελαστικών. Φτάνοντας εκεί θα σας προτείνουν διάφορες επιλογές, μη καταλήξετε σε κάποια με βάση την τιμή. Δείτε την ενεργειακή ετικέτα, όσο πιο κοντά στο Α τόσο το καλύτερο. Αν επιλέξετε ένα σετ ελαστικών που δε κρατά καλά στο βρεγμένο και αυτό γίνει λόγος για μια μικρή έξοδο/σύγκρουση πιθανόν το 50αρικο που γλυτώσατε να σας οδηγήσει σε έξοδα 5000 ευρώ.

Τέλος δείτε την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών. Δε χρειάζονται υστερίες μια χαρά είναι ένα σετ ελαστικών που έχει παραχθεί κάποιους μήνες πριν (έως 15) αρκεί να έχει διατηρηθεί στις ενδεδειγμένες συνθήκες πίεσης, υγρασίας, θερμοκρασίας. Οι μεγάλοι κατασκευαστές ελαστικών διαθέτουν στη χώρα μας τέτοιες εγκαταστάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να πάρετε αυτές τις πληροφορίες και από έναν ειδικό που εμπιστεύεστε πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή αφορά το αυτοκίνητό σας. Εμείς εδώ στο CoffeeSpots εμπιστευόμαστε ένα δίκτυο τεχνικού ελέγχου και service με επαρκή εμπειρία και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για την Spotmechanic

Μέσα στους 3 πρώτους μήνες λειτουργίας της (Απρίλιος-Ιούνιος ‘15) η Spotmechanic διενέργησε περισσότερους από 1000 τεχνικούς ελέγχους σε αυτοκίνητα ιδιωτών και εμπόρων, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και οικονομική συγκυρία.

Η υπηρεσία της Spotmechanic συστήθηκε στο κοινό στις αρχές Απριλίου, ενώ πολύ γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου με την κορυφαία ποιότητα του τεχνικού της ελέγχου που διεξάγεται στο χώρο του ιδιοκτήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παραπάνω από 340 περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αγόρασαν το αυτοκίνητο βασιζόμενοι μόνο στην 10σέλιδη αναφορά της Spotmechanic, χωρίς να αντιμετωπίσουν το παραμικρό απρόοπτο στην χρήση του μετά την αγορά.

Βάσει των στοιχείων της Spotmechanic, οι Έλληνες αγοραστές δείχνουν μία σαφή τάση προς τα ασφαλή αυτοκίνητα, τα οποία δεν παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα μηχανολογικής φύσης.

Spotmechanic: Πάνω από 1000 έλεγχοι μεταχειρισμένων στο πρώτο τρίμηνο

Στο συχνό ερώτημα “ιδιώτης ή έμπορος”, η κατάσταση είναι μοιρασμένη. Οπτικά πιο άρτια τα αυτοκίνητα των επαγγελματιών, μικρότερο ιστορικό φανοποιειακών επισκευών αυτά των ιδιωτών. Σε θέματα ασφάλειας και μηχανικών μερών η εικόνα δεν αλλάζει ιδιαίτερα, αποδεικνύοντας πως η επιλογή του ενός ή του άλλου δεν φτάνει από μόνη της για να εγγυηθεί την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου.
 

Spotmechanic: Πάνω από 1000 έλεγχοι μεταχειρισμένων στο πρώτο τρίμηνο

 


Τέλος, τα στοιχεία τριμήνου δείχνουν πως η απόφαση για αγορά δεν επηρεάζεται από τον τόπο διαμονής και το φύλο του ενδιαφερόμενου, αλλά από το ίδιο το αυτοκίνητο. Τη Spotmechanic εμπιστεύτηκαν πάνω από 400 κάτοικοι εκτός Αθηνών για έλεγχο αυτοκινήτου στην Αττική,  ενώ 25% των τεχνικών ελέγχων ζητήθηκε από γυναίκες. Οι κατασκευαστές Mercedes/Smart, VW και FIAT πρώτευσαν σε ελέγχους, με τα Smart ForTwo, Mini Cooper και Audi A4 να αποτελούν τα μοντέλα που έλεγξε περισσότερες φορές η Spotmechanic στην περίοδο αυτή.
 

Κλείστε λοιπόν ραντεβού με την Spotmechanic πριν πάρετε την απόφαση να αλλάξετε τα ελλαστικά σας.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Πηγή: newsauto.gr

Λάστιχα Pirelly σε έκθεση στην Γενεύη
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας