Σύγκριση ποσοστού καφεΐνης: Kαφές φίλτρου Vs Εspresso

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Kαφές φίλτρου Vs Εspresso!

Μιας και πολύς λόγος γίνετε τελευταία, για την καφεΐνη και το ποσοστό της σε όλους τους τύπους του καφέ, θεωρώ πως πρέπει να λύσουμε για πάντα την παρεξήγηση μεταξύ καφέ φίλτρου και espresso.

Μια από τις συνήθεις απορίες που υπάρχουν είναι η εξής: Ποιός καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη“.

Ρωτήστε σχεδόν τους πάντες και η απάντηση που θα πάρετε, θα είναι πως ο espresso έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου. Ενδιαφέρον, αλλά είναι σωστό; Λοιπόν, εξαρτάται από την οπτική γωνία που το εξετάζουμε.

Στην Ελλάδα ένα τυπικό μέγεθος κούπας που σερβίρεται ο καφές φίλτρου είναι γύρω στα 250 ml όπου γεμίζοντας την κούπα μας με καφέ, το ποσοστό της καφεΐνης μέσα σε αυτή, ανέρχεται στα 65-120 mg.

Γιατί είναι τόσο μεγάλη η απόκλιση όμως; Αυτό, χωρίς να θέλω να γίνω πιο αναλυτικός επάνω σε τεχνικά ζητήματα, οφείλεται στον χρόνο εκχύλισης του καφέ, την θερμοκρασία του νερού, την βαθμίδα άλεσης του καφέ, το προφίλ καβουρδίσματος του χαρμανιού, το μέγεθος των κόκκων, την σύσταση του χαρμανιού (arabica, canephora) κτλ.

Kαφές φίλτρου Vs Εspresso!

Όλα, έχουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στην εκχύλιση της καφεΐνης μέσα στην κούπα μας. Για παράδειγμα, ο καφές που φτιάχνεται από 100% ποικιλίες canephora θα έχει σχεδόν την διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ που φτιάχνεται από 100% ποικιλίες arabica.

Kαφές φίλτρου Vs Εspresso!

Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε επίσης, συγκρίνοντας τον espresso του οποίου το ποσοστό της καφεΐνης ανέρχεται στα 30-50 mg. Δηλαδή 30 mg καφεΐνης έχει ένα φλιτζάνι που αποτελείτε από 100% ποικιλίες arabica και 50 mg καφεΐνης έχει ένα φλιτζάνι που αποτελείτε από 100% ποικιλίες canephora. Οπότε η διαφορά είναι σημαντική.

Τελικά ο καφές φίλτρου ή ο espresso περιέχει περισσότερη καφεΐνη;

Λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι ο καφές φίλτρου περιέχει 2 με 4 φορές περισσότερη καφεΐνη (65-120 mg) απότι ένας espresso (30-50 mg) – αλλά αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα την σύγκριση, είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Για να γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι, θα πρέπει να συγκρίνουμε το ποσοστό καφεΐνης που περιέχουν και οι δυο καφέδες, στην ίδια ποσότητα, για παράδειγμα στο 1 oz που ισούται με 30 ml.

Στην περίπτωση του καφέ φίλτρου θα πρέπει να διαιρέσουμε τα 65-120 mg καφεΐνης με τα 250 ml στα οποία εμπεριέχονται – παίρνοντας σαν αποτέλεσμα: 8-15 mg ανά oz. Στην περίπτωση του espresso, βλέπουμε ότι στο 1 oz περιέχει 30-50 mg.

Οπότε, μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να πούμε ότι μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με ένα φλιτζάνι espresso και πως ο καφές espresso περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου, συγκρίνοντας τους στα ίδια επίπεδα ροφήματος. Οπότε και τα δυο είναι σωστά.

Kαφές φίλτρου Vs Εspresso!

Όμως, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο espresso έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου;

Ο βασικότερος λόγος είναι η πικράδα που έχει η κρυσταλλική μορφή της καφεΐνης. Πολλές φορές γίνετε και σύνδεση της πικράδας με την ποσότητα της καφεΐνης που περιέχει ένας καφές. Όταν λοιπόν, ένας espresso είναι αρκετά πικρός, ο κόσμος θεωρεί πως έχει υψηλό ποσοστό καφεΐνης. Αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα θα δούμε ότι έχει κάποια βάση όλο αυτό…

Όμως στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των πικρών στοιχείων δεν εμπεριέχονται στην καφεΐνη αλλά στα χιλιάδες υποπροϊόντα που παράγονται κατά την διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ.

Αυτή η μικρή συγκέντρωση καφεΐνης (ανά φλιτζάνι) στον espresso, επιτρέπει στους γείτονες μας Ιταλούς να πίνουν 10 με 12 φλιτζάνια espresso την ημέρα χωρίς να παθαίνουν τίποτα – διότι αν έπιναν 10 με 12 καφέδες φίλτρου την ημέρα, τότε θα είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Πηγή: EVERY…THINK ABOUT COFFEE

Kαφές φίλτρου Vs Εspresso!
e-max.it: your social media marketing partner

Έκθεση εικόνων

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας