" }

Ο γνωστότερος καλλιτέχνης άμμου στον κόσμο φτιάχνει ένα γλυπτό κατά της τρομοκρατίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο γνωστότερος καλλιτέχνης άμμου στον κόσμο φτιάχνει ένα γλυπτό κατά της τρομοκρατίας

«Sudarsan Pattnaik»

Ο γνωστότερος καλλιτέχνης άμμου στον κόσμο φτιάχνει ένα γλυπτό κατά της τρομοκρατίας

«Γλύπτης άμμου»;;; Ίσως και να είναι η πρώτη φορά που ακούτε κάτι τέτοιο αλλά σας πληροφορούμε ότι το να χτίζεις γλυπτά στην άμμο, είναι μια μορφή τέχνης που έχει γνωρίσει απίστευτη αποδοχή από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια και πολλοί άνθρωποι ασχολούνται μ΄αυτή. Ένας από τους πιο γνωστούς στον χώρο και από τους πλέον καταξιωμένους είναι και ο Sudarshan Patnaik από την Ινδία. Ο γλύπτης άμμου από την Ορίσα είναι πλέον διάσημος ανά τον κόσμο με έργα που τις περισσότερες φορές επαφίονται της επικαιρότητας. Στην πρώτη εικόνα του άρθρου μας σας παρουσιάζουμε το τελευταίο του έργο με μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Νυχτερινό Κέντρο στο Ορλάντο, ο Sudarsan Pattnaik μας λέει «Ένας κόσμος, Ένα μήνυμα, τελειώστε την τρομοκρατία!». Ο Ινδός καλλιτέχνης όμως δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Με κοινωνικά μηνύματα μας έχει αφυπνήσει και μας έχει συγκινήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

«Τα κύματα έχουν ξεβράσει την ανθρωπιά. Ντροπή, ντροπή, ντροπή»

Πρίν από λίγους μήνες η εικόνα ένος παιδιού προσφύγων από την Συρία του οποίου η σορός ξεβράστηκε από τα κύματα έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Sudarsham ήταν εκεί και παρακολούθησε το πόσο ευαισθητποιήθηκε ο κόσμος από την εικόνα αυτού του παιδιού στις ακτές της γειτονικής Τουρκίας. Ο λόγος για την εικόνα του παιδιού που λέγονταν Aylan Kurdi, τριών ετών, που βρέθηκε νεκρό στις Τουρκικές ακτές.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, ο Sudarsan Pattnaik, έκανε ένα γλυπτό αποτυπώνοντας την εικόνα αυτού του νεκρού παιδιού. Το γλυπτό έγινε στην ακτή Puri, περίπου 65 χιλιόμετρα από το Bhubaneswar. Η πρόταση από κάτω «Τα κύματα έχουν ξεβράσει την ανθρωπιά. Ντροπή, ντροπή, ντροπή» αποτυπώνει την θλίψη που ένιωθαν όσοι είδαν την φωτογραφία. Αυτό το «γλυπτό άμμου» ή «Sand Art» όπως ονομάζεται, είναι όμοιο με την αρχική είκόνα και ανασύρει διάφορα συναισθήματα. Μας άφησε μια αίσθηση θλίψης που θα κάνει αρκετό καιρό να φύγει.

Ο ψηλότερος Άγιος Βασίλης κατασκευασμένος από Άμμο στον κόσμο

Ο ψηλότερος Άγιος Βασίλης κατασκευασμένος από Άμμο

Στην Ακτή Πούρι ένας Άγιος Βασίλης 15 μέτρων φέρει το μήνυμα «Ειρήνη σε όλο τον Κόσμο». Ο Pattnaik για να το φτιάξει χρησιμοποίησε 1000 Τόνους άμμου (ναι καλά διαβάσατε... κι εμείς το διπλοτσεκάραμε) και είχε την βοήθεια από 20 μαθητές ώστε να το ολοκληρώσει μέσα σε 22 ώρες!

Ο Pattnaik έχει κατασκευάσει αρκετά γλυπτά από άμμο στην Ορίσα στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, το όνειρό του είναι να κατασκευάσει ένα μουσείο άμμου στην γενέτειρά του. Η τέχνη του καλύπτει τα πάντα από Θρησκεία, κοινωνικά θέματα, το φαινόμενο της βρεφοκτονίας των θηλυκών βρεφών που γίνονται στον κόσμο καθώς και μεγάλα περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Γενικώς περνάει ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από τα γλυπτά του.

Ο Pattnaik έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την δουλειά του και όμως, ελάχιστα είναι γνωστά για τον ίδιο. Έτσι, το CoffeeSpots σας παρουσιάζει τον άνθρωπο που χρησιμοποιεί την τέχνη του για όλους τους σωστούς λόγους ώστε να περάσει ένα καλό μήνυμα:

  1. Ο Pattnaik κατάγεται από το Πουρί στις Ορίσα και έμαθε την τέχνη της γλυπτικής με άμμο εντελώς μόνος του.
  2. Το πρώτο του γλυπτό σε άμμο το κατασκεύασε στην ηλικία των 7
  3. Το 2011 ορίστηκε ως ο πρεσβευτής της Φίρμας της Εθνικής εταιρίας κατασκευής Αλουμινίου (NALCO) στην Ινδία
  4. Ο Pattnaik είναι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου τέχνης Άμμου «Χρυσή Άμμος» (‘Golden Sand Art Institute’) που είναι και η μοναδική σχολή για την τέχνη της γλυπτικής στην Άμμο στην Ινδία
  5. Έχει δεχθεί αρκετές προσκλήσεις από διάφορες χώρες για να μετακινηθεί στο εξωτερικό μόνιμα και να προωθήσει την γλυπτική στην άμμο αλλά τις έχει απορρίψει όλες.
  6. Έχει κερδίσει περί τα 50 διεθνή πρωταθλήματα γλυπτικής στην άμμο

Παρακάτω έχουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή του έργα!

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας