Umberto Eco: Το CoffeeSpots θυμάται τον μεγάλο Ιταλό διανοούμενο, μερικές μέρες μετά τον θάνατό του.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πέθανε ο Umberto Eco: Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Umberto Eco έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Umberto Eco

Πέθανε ο Umberto Eco: Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Umberto Eco έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Umberto Eco όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η έγκριτη εφημερίδα «La Repubblica» στο φύλλο της που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη Παρασκευή στις 22:30 ώρα Ελλάδας ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Ο Umberto Eco είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο. Ήταν 84 ετών.

Umberto Eco – Η ζωή και το έργο του

Τα βιβλία του διαβάζονταν από εκατομμύρια αναγνώστες και αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τη μυθιστορηματική τους γραφή όσο και για την φιλοσοφική τους σκέψη. Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, ο Umberto Eco σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή είχε για θέμα το «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».

Λίγο πριν κλείσει τα 50 του χρόνια, το 1980, η πλατιά επιτυχία και αναγνώριση του μυθιστορήματός του «Το όνομα του Ρόδου» τον έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Το πρώτο του αυτό μυθιστόρημα πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 με πρωταγωνιστή τον Sean Connery, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

Ο Umberto Eco, πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, κυρίως όμως στην Μπολόνια στη Βόρειο Ιταλία, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Μετά Το όνομα του Ρόδου, κυκλοφόρησαν μεταξύ άλλων τα επίσης πολύ επιτυχημένα έργα του «Εκκρεμές του Φουκώ» (1988), το «Νησί της προηγούμενης μέρας» (1994), «Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα» (2004), «Φύλλο μηδέν» (2014) που είναι και το τελευταίο του μυθιστόρημα. Ο Eco συχνά αστειευόμενος έλεγε πως καταπιάστηκε αργά με τη λογοτεχνία καθώς θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά…

Παράλληλα ο Umberto Eco δημοσίευσε δεκάδες δοκίμια με θεματικές τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του James Joyce, τον James Bond, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

Ταυτόχρονα αρθρογραφούσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso και δεν έκρυβε την στήριξή του στην Αριστερά.

Παρακολουθούσε καθημερινά τις «εξελίξεις και δεν δίσταζε να εκφέρει με καίριο τρόπο τις απόψεις του: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Ο ιταλικός τύπος για τη φυγή του Umberto Eco

Η έγκριτη και έγκυρη εφημερίδα Corriere della Sera: «Ο Umberto Eco , ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός. Ο Umberto Eco υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου».

Η επίσης έγκριτη ιταλική εφημερίδα «La Repubblica»: «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού. Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο».

Πηγή: ogdoo.gr

Πέθανε ο Umberto Eco: Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Umberto Eco έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.
e-max.it: your social media marketing partner

Πολυμέσα

Ο Ιταλός διανοούμενος Umberto Eco πέθανε 20 Φεβρουαρίου 2016

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας