[footer_pic]pic="rio_2016_in_your_face_goldman_sachs/rio_2016_in_your_face_goldman_sachs_04.jpg" caption="«In your face Goldman Sachs!»: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα. Οι Έλληνες αθλητές διαψεύδουν την μεγάλη επενδυτική τράπεζα" album="rio_2016_in_your_face_goldman_sachs"[/footer_pic]" }

«In your face Goldman Sachs!»: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα. Οι Έλληνες αθλητές διαψεύδουν την μεγάλη επενδυτική τράπεζα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
«In your face Goldman Sachs!»: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα. Οι Έλληνες αθλητές διαψεύδουν την μεγάλη επενδυτική τράπεζα

«In your face Goldman Sachs!»

«In your face Goldman Sachs!»: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα. Οι Έλληνες αθλητές διαψεύδουν την μεγάλη επενδυτική τράπεζα

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs για »τα μετάλλια στο Ρίο δεν ήταν και πολύ... κολακευτικές για τη χώρα μας. Δείτε όμως πώς η επενδυτική τράπεζα διαψεύστηκε παταγωδώς

Με άδεια χέρια θα έφευγε η χώρα μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που άρχισαν στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις της Goldman Sachs. Μιας Goldman Sachs που διαψεύστηκε όμως παταγωδώς από τα έξι μετάλλια που έχει πάρει η χώρα μας.

Η Άννα Κορακάκη με τα δύο της μετάλλια, ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» Λευτέρης Πετρούνιας, ο «γερόλυκος» και τεράστιος Σπύρος Γιαννιώτης, το δίδυμο των Μάντη - Καγιαλή και η Κατερίνα Στεφανίδη, έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες και έδωσαν μαθήματα ήθους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και παρότι η στήριξη της Πολιτείας δεν ήταν η δέουσα λόγω οικονομικών συγκυριών, βασιζόμενοι κυρίως στους ελάχιστους ανθρώπους που τους βοήθησαν, στην πίστη και στη θέληση, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους όρια αλλά και τις προβλέψεις επενδυτικών οίκων που «έβλεπαν» ελληνικό Βατερλό στο Ρίο.

Η πρόβλεψη της Goldman Sachs

Στις αρχές του Αυγούστου οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs έδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση τους που συνυπολογίζοντας τα οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, ακτινογραφούσε τις πιθανότητες για συγκομιδή μεταλλίων.

Σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης, οι αποστολές που θα επέστρεφαν με τα περισσότερα μετάλλια στις βαλίτσες τους ήταν αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Βάσει αποτελεσμάτων, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι αγώνες, πράγματι στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ στη συνολική κατάταξη με 121 μετάλλια, και ακολούθησαν Μεγάλη Βρετανία, Κίνα και Ρωσία.

Για τη χώρα μας η G.S. προέβλεπε πως οι αθλητές μας θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους με άδεια χέρια. «Το ότι ξεκίνησες κάτι δεν σημαίνει ότι θα έχεις και καλή κατάληξη», αναφέρεται σχετικά στην έκθεση. «Η Ελλάδα, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει φτωχότερες αθλητικές επιδόσεις σχετικά με αυτές που θα μπορούσε να επιτύχει αναλογικά με τους οικονομικούς της δείκτες».

Η πρώτη δεκάδα και η τελική κατάταξη της χώρας μας

Η πραγματική ζωή όμως και κυρίως ο αθλητισμός, δεν μπαίνουν σε δείκτες ανάλυσης και δεν ακολουθούν πάντα τις προβλέψεις. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αθλητών μας έχουν φέρει την Ελλάδα στην 26η θέση της συνολικής κατάταξης, ανάμεσα σε μεγαθήρια.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη πάντως μας φαίνεται ότι έχει έναν σημαντικό βαθμό προκατάληψης. Οι Έλληνες που κέρδισαν μετάλλια μπορεί να μας τράβηξαν την προσοχή, μπορεί να μας έκαναν να χαρούμε σαν μικρά παιδιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν outsiders. Μην ξεχνάμε ότι ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι καθ' επανάληψη παγκόσμιος πρωταθλητής, η Κατερίνα Στεφανίδη είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κλειστού στίβου και πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια. Η Άννα Κορακάκη έχει πολλές πρωτιές σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και θεωρούνταν το φαβορί στο αγώνισμά της των 25 μέτρων. Το δίδυμο της Ιστιοπλοΐας Καγιαλής και Μάντης επίσης θεωρούνταν ένα πολύ δυνατό πλήρωμα με στόχο τα μετάλλια.

Τα αποτελέσματα των Ελλήνων αθλητών δεν οφείλονταν σε ένα ξαφνικό «ξέσπασμα» στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αντίθετα ήταν αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς από μέρος τους για πολλά χρόνια που συνοδεύτηκε από κατάθεση καρδιάς στον αγωνιστικό χώρο του αθλήματός τους. Κάτι τέτοιο δεν δικαιολογεί το τελικό πόρισμα του οίκου παρά μόνο αν υπήρχε προκατάληψη. Ή ακόμα χειρότερα... σκοπιμότητα!

Οι δε διοργανωτές, βρίσκονται στην 15η θέση την ώρα που η Goldman Sachs προέβλεπε (εύστοχα εδώ) πως θα βρίσκονται μέσα στην πρώτη εικοσάδα. Αναφερόταν επίσης πως η Βραζιλία δαπάνησε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες υποδομές λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα 1,8 τρισεκατομμύρια που είναι η συνολική οικονομία της Βραζιλίας.

Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και της απουσίας μεγάλων πόρων από την Πολιτεία για την προετοιμασία των αθλητών μας που έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση, και κόντρα στα όσα προοιωνίζονταν, αντιλαμβάνεται κανείς για τί άθλο μιλάμε σε ό,τι αφορά πάντα τα έξι μετάλλια που έχουμε συγκεντρώσει ως εθνική αποστολή στο Ρίο. Γιατί ναι, βάσει ιστορικής συνθήκης θα έπρεπε εν έτει 2016 να «πατώσουμε».

Ωστόσο υπάρχει και η ψυχή και η ατσαλένια θέληση του αθλητή, κάθε χώρας, όχι μόνο της δικής μας (βλέπε υπόθεση Φαν Νίκερκ), η δίψα για νίκη και καταξίωση, η μάχη για την υπέρβαση, η προπόνηση που φέρνει αποτελέσματα εκτός λογικής, ακόμα κι αν ζούμε στην εποχή του «επιδοτούμενου» ντόπινγκ και των μεγάλων χρηματικών ανισοτήτων.

Μπορεί μάλιστα να έχουμε προσέξει μόνο αυτούς που κέρδισαν μετάλλιο φέτος αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές πλασαρίστηκαν κοντά στην κορυφή και μερικοί για λίγο έχασαν την θέση τους στο βάθρο. Συνεπώς, αν και κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους Αγώνες εμείς θα το πούμε: «In your face Goldman Sachs!». Το λέμε γιατί θέλουμε να κατακρίνουμε την προκατάληψη και την σκοπιμόητα!

Υπήρξε πάντως και ένα Πρακτορείο που έπεσε πιο «κοντά» στην πραγματικότητα με τις προβλέψεις του, μάλλον γιατί οι συντάκτες του είχαν καλύτερη επίγνωση της αγωνιστικής κατάστασης των συμμετεχόντων. Πρόκειται για το Associated Press που έκανε λόγο για πέντε μετάλλια για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μετέδιδε πως η χώρα μας θα έπαιρνε δύο χρυσά με τους Πετρούνια και Γιαννιώτη και τρία χάλκινα με τις Στεφανίδη, Παπαχρήστου και Κορακάκη.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

«In your face Goldman Sachs!»: 3 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα. Οι Έλληνες αθλητές διαψεύδουν την μεγάλη επενδυτική τράπεζα
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας