[footer_pic]pic="apollo_11_04.jpg" caption="Η πραγματοποίηση ενός ονείρου" album="apollo_11"[/footer_pic]" }

Apollo 11: Η πραγματοποίηση ενός ονείρου...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Apollo 11: Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Apollo 11

Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Σήμερα πίνοντας τον πρωινό καφέ μου και περιμένοντας την στιγμή να "αποδράσω" για θάλασσα, πρόσεξα την ημερομηνία στο ημερολόγιο. 20 Ιουλίου... 1969! Ναι, όταν λέω "20 Ιουλίου" πάντα μου έρχεται να πω "1969". Είναι σαν να λέμε "τρεις, πέντε ..."

Μια πραγματική ημερομηνία σταθμός στην παγκόσμια ιστορία, και ένα γεγονός που πριν από 45 χρόνια έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να σταματήσει για μια στιγμή και να κοιτάξει ψηλά... Είχαμε πατήσει στο φεγγάρι. Αυτό το τεράστιο στόγγυλο πράγμα στον ουρανό, δεν ήταν πια θεότητα, δεν ήταν κάτι μυστηριώδες, ούτε πηγή καλών και κακών για την Γη μας. Ήταν ένα ακόμα μέρος που ένας άνθρωπος το έχει επισκευτεί!

Δεν είμαι σίγουρος αν το ότι πήγαμε στο φεγγάρι, μας κάνει καλύτερους σαν ανθρώπους, ούτε ότι σαν επίτευγμα έχει την ίδια αξία όπως η ανακάλυψη του τροχού και της φωτιάς. Μπορεί να μην λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσως τελικά η "κατάκτηση της σελήνης", όπως χαρακτηρίστηκε, να έχει την ίδια αξία με την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ. Τίποτα παραπάνω από μερικές επιστημονικές μετρήσεις και την ηθική ικανοποίηση ότι "το καταφέραμε"!

Παρ' όλα αυτά... το συγκεκριμένο γεγονός έχει εμπνεύεσει περισσότερο κόσμο, και τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επίτευγμα της ανθρωπότητας.

Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Στην Ελλάδα, ο κόσμος στήθηκε μπροστά από τις τλεοράσεις παρόλο που δεν υπήρχαν σε όλα τα σπίτια εκείνη την εποχή και παρακολούθησε τα "Ελληνικά επίκαιρα" που αναμετέδιδαν κάθε σημαντική τροπή στην περιπέτεια των τριών αστροναυτών. Ένα ρεπορτάζ που το περιγράφει αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη αποστολή, όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969, στις 13:32 UTC με έναν πύραυλο Κρόνος V και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νηλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς. Λίγο αργότερα μπήκε σε πορεία προς τη Σελήνη και μετά από ένα ταξίδι τριών ημερών τέθηκε σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Μετά από μερικές περιφορές γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να εντοπιστεί κατάλληλο μέρος για την προσελήνωση, οι Όλντριν και Άρμστρονγκ μπήκαν στη σεληνάκατο Eagle (Αετός) και αποχωρίστηκαν από το όχημα διακυβέρνησης Columbia στο οποίο παρέμεινε ο τρίτος αστροναύτης, Μάικλ Κόλλινς. Η κάθοδος της σεληνακάτου, που κράτησε περίπου 12 λεπτά, δυσκόλεψε λόγω προβλημάτων στον υπολογιστή του σκάφους, αλλά και όταν διαπιστώθηκε ότι η τοποθεσία που είχε επιλεγεί δεν ήταν αρκετά ομαλή. Έτσι ο Άρμστρονγκ ανέλαβε το χειροκίνητο έλεγχο της πτήσης, επιλέγοντας επί τόπου άλλο σημείο προσελήνωσης. Τελικά ο Αετός προσεληνώθηκε στη Θάλασσα της Ηρεμίας, στις 20:17 UTC της 20ης Ιουλίου. Τα πρώτα λόγια που μεταδόθηκαν από την επιφάνεια της Σελήνης ήταν Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.

Ακολούθησαν προετοιμασίες για την έξοδο από το σκάφος, που κράτησαν περίπου έξι ώρες. Στις 2:56 UTC της 21ης Ιουλίου, ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, λέγοντας τα διάσημα πλέον λόγια That's one small step for man, one giant leap for mankind (Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα), που είχε από πριν προετοιμάσει για την περίσταση. Τα πρώτα βήματα στη Σελήνη μεταδόθηκαν ζωντανά στη Γη, μέσω μιας κάμερας που υπήρχε στο εξωτερικό της σεληνακάτου, και υπολογίζεται ότι τα παρακολούθησαν 500-700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Τον Άρμστρονγκ ακολούθησε ο Όλντριν, και οι δυο τους έμειναν στην επιφάνεια της Σελήνης περίπου δυόμισι ώρες, στήνοντας ιστό με την αμερικανική σημαία, παίρνοντας περίπου είκοσι κιλά δειγμάτων εδάφους, βράχων και σκόνης και τοποθετώντας εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα (ένα σεισμογράφο και έναν ανακλαστήρα λέϊζερ για τη μέτρηση της απόστασης της Σελήνης από τη Γη). Μετά από μερικές ώρες ξεκούρασης για τους αστροναύτες, το τμήμα ανόδου της σεληνακάτου άφησε την επιφάνεια της Σελήνης και συναντήθηκε σε τροχιά με το όχημα διακυβέρνησης, στο οποίο πέρασαν οι δύο. Κατόπιν η σεληνάκατος αποσυνδέθηκε (θα παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για μερικούς μήνες πριν συντριβεί στην επιφάνειά της) και οι τρεις αστροναύτες ξεκίνησαν το τριήμερο ταξίδι της επιστροφής τους. Στην επιφάνεια της Σελήνης, εκτός από την αμερικανική σημαία και τα πειράματα, έμεινε και μια αναμνηστική πλάκα (στο τμήμα καθόδου της σεληνακάτου) με την επιγραφή Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind (Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 Μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα), μια απεικόνιση της Γης και τις υπογραφές των τριών αστροναυτών και του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσθαλασσώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νήσο Ουέηκ, στις 24 Ιουλίου 1969. Αμέσως μετά την περισυλλογή τους τοποθετήθηκαν σε καραντίνα επί τρεις εβδομάδες, για το φόβο ύπαρξης τυχόν άγνωστων μικροβίων που μπορεί να έφεραν από τη Σελήνη στη Γη. Μετά την έξοδό τους τιμήθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ όσο και σε ξένες χώρες στις οποίες περιόδευσαν. Η επιτυχία του Απόλλων 11 έβαλε τέλος στην κούρσα του διαστήματος ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις της εποχής: λίγο καιρό μετά την προσεδάφιση των Αμερικανών, οι Σοβιετικοί ουσιαστικά εγκατέλειψαν το δικό τους σεληνιακό πρόγραμμα. Οι Αμερικανοί θα πραγματοποιούσαν άλλες πέντε αποστολές στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.

44 χρόνια μετά την επιτυχή επιστροφή των αστροναυτών του Απόλλων 11 ο εκατομυριούχος Jeff Bezos σε συνεργασία με την NASA ξεκίνησε αποστολή με σκοπό την ανέλκυση της κάψουλας επιστροφής που χρησιμοποίθηκε τότε. Η κάψουλα βρέθηκα στις 19 Ιουλίου 2013, ακριβώς 44 χρόνια μετά την παραμονή της προσεδάφισης του Απόλων 11 στην σελήνη και ανασύρθηκε επιτυχώς. Η κάψουλα επιστροφής του Απόλλων 11 εκτίθεται σήμερα στο Εθνικό μουσείο αεροναυτικής και διαστήματος στην Ουάσιγκτον.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Η πραγματοποίηση ενός ονείρου
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας