" }

Σήμερα στις 21:00: Η προσεδάφιση του νέου lander στον Άρη: InSight

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Καλλιτεχνική απόδοση του οχήματος προσεδάφισης «InSight» καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του Άρη ενώ αναρτάται από το Αλεξίπτωτό του. Η προσεδάφιση του «InSight» υπολογίζεται να γίνει σήμερα 26 Νοεμβρίου 2018 λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Το «InSight» κατεβαίνει στον Άρη

Καλλιτεχνική απόδοση του οχήματος προσεδάφισης «InSight» καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του Άρη ενώ αναρτάται από το Αλεξίπτωτό του. Η προσεδάφιση του «InSight» υπολογίζεται να γίνει σήμερα 26 Νοεμβρίου 2018 λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδος.
PASADENA, Calif. — Όλα καταλήγουν εδώ.

Ύστερα από σχεδόν επτά μήνες στο αχανές διάστημα και αφού κάλυψε περισσότερα από 483 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το διαστημόπλοιο προσεδάφισης της NASA «Insight» πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Άρη σήμερα (26 Νοεμβρίου 2018) λίγο πριν τις 10:00 μμ το βράδυ. Μπορείτε μάλιστα να παρακολουθήσετε την ζωντανή κάλυψη εδω στο CoffeeSpots που θα κάνουμε την αναμετάδοση του καναλιού της NASA ξεκινώντας στις 9:00 μμ.

Περισσότερες από τις μισές αποστολές στον Κόκκινο πλανήτη δεν κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια τα τελευταία χρόνια οπότε η ομάδα του «Insight» έχει αρκετή αγωνία για σήμερα.

«Είμαι ενθουσιασμένος αλλά και γεμάτος με άγχος ταυτόχρονα», Ανέφερε ο project manager του «InSight», Tom Hoffman σε χθεσινή του συνέντευξη στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA. «Ότι έχουμε καταφέρει μας κάνει να αισθανόμαστε άνεται και αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να προσεδαφιστούμε στον Άρη», πρόσθεσε ο Χόφμαν που είναι τοποθετημένος στο JPL. «Γνωρίζουμε όμως ότι και όλα να πάνε τέλεια, ο Άρης πάντα μπορεί να μας αιφνιδιάσει με ένα γκολ στις καθυστερήσεις» είπε χαρακτηρηστικά.

Ο Hoffman είπε επίσης ότι έχει προβλήματα με τον ύπνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά το άγχος δεν ήταν ο μόνος λόγος. Τα εγγόνια του είχαν έρθει για να περάσουν την μέρα των ευχαριστιών και έτσι όλοι έχουν μείνει άγρυπνοι.

Το «InSight» θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα του Άρη σήμερα με ταχύτητα 12.800 χλμ./Ώρα. Η ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα (αντίσταση) θα απορροφήσει περίπου το 90% της κινητικής ενέργειας του Lander, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Το «InSight» θα επιβραδυνθεί περαιτέρω με τη βοήθεια ενός υπερηχητικού αλεξίπτωτου, και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει προωθητήρες για περεταίρω επιβράδυνση όπως έγινε με τα προηγούμενα σκάφη προσεδάφισης όπως το Curiosity

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Lander θα πέσει απαλά πάνω στο κόκκινο χώμα μιας επίπεδης, βαρετής ισημερινής πεδιάδας που ονομάζεται Elysium Planitia με ταχύτητα περίπου 8 μίλια / ώρα - λίγο πιο γρήγορα από την μέση ταχύτητα περπατήματος. Το touchdown θα συμβεί μόλις 6,5 λεπτά αφού το «InSight» πάρει την πρώτη γεύση του αέρα του Άρη.

Αλλά η πίεση δεν θα μειωθεί αμέσως μετά την προσεδάφιση. Η ομάδα του «InSight» δεν θα γνωρίζει αν οι ηλιακοί συλλέκτες του στατικού διαστημόπλοιου έχουν αναπτυχθεί πριν τις 3:35 π.μ. EST (0135 GMT) το νωρίτερο, όταν ο δορυφόρος Mars Odyssey της NASA θα είναι σε θέση να αναμεταδώσει την επιβεβαίωση του γεγονότος-ορόσημο πίσω στη Γη.

Η αποστολή του οχήματος προσεδάφισης «InSight Mars» των 850 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι η συντομογραφία του «Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport» (Εξερεύνηση εσωτερικού με σεισμικές έρευνες, Γεωδαισία και Θερμικές Μεταφορές), ξεκίνησε στις 5 Μαΐου στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas V από την Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια. Αυτό ήταν ένα πρώτο: όλες οι προηγούμενες διαπλανητικές αποστολές της NASA είχαν ξεκινήσει από την Space Coast της Φλόριντα.

Το Lander είναι εξοπλισμένο με δύο κύρια επιστημονικά όργανα - έναν καθετήρα θέρμανσης και μια τριπλέτα απίστευτα ευαίσθητων σεισμομέτρων. Αυτός ο εξοπλισμός θα βοηθήσει τους επιστήμονες της αποστολής να χαρτογραφήσουν το εσωτερικό του Άρη με πρωτοφανή λεπτομέρεια για τα επόμενα δύο Γήινα χρόνια, αποκαλύπτοντας βασικές πληροφορίες για το σχηματισμό και την εξέλιξη των βραχωδών πλανητών, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Η ομάδα της αποστολής θα χρησιμοποιήσει επίσης τα μέσα επικοινωνίας του «InSight» για να μετρήσει την ταλάντωση της αξονικής κλίσης του Άρη. Τέτοιες πληροφορίες θα ρίξουν φως στο μέγεθος και τη φύση του πυρήνα του πλανήτη.

Ένα διάγραμμα του εσωτερικού του οχήματος προσεδάφσης «InSight» και των επιστημονικών οργάνων που θα ερευνήσουν το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη

Αυτή η εστίαση στο εσωτερικό του Άρη εξηγεί γιατί η ομάδα της αποστολής επέλεξε μια τόσο βαρετή τοποθεσία προσεάδάφισης: Οι γκρεμοί, οι κρατήρες, τα αρχαία ποταμίσια δελτάρια και άλλα χαρακτηριστικά τοπίου θα χρησίμευαν μόνο για να περιπλέξουν ένα ασφαλές touchdown.

Και μην περιμένετε μια αναταραχή των δεδομένων που γνωρίζουμε για τον κόκκινο πλανήτη λίγο μετά την προσγείωση σήμερα: Το έργο της επιστήμης «InSight» δεν θα αρχίσει να δίνει σοβαρά αποτελέσματα για αρκετούς μήνες. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ομάδα να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη της σουίτας σεισμομέτρου και της θερμικής ανιχνευτή, τα οποία το «InSight» πρέπει να τοποθετήσει στην επιφάνεια του Άρη με το ρομποτικό βραχίονα του και στη συνέχεια να βαθμονομήσει τα όργανα.

«Μόλις φτάσουμε στην επιφάνεια, το «InSight» θα είναι μια αποστολή αργής κίνησης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του «InSight» και του JPL Bruce Banerdt, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το όχημα προσεδάφισης ξεκίνησε ταυτόχρονα μαζί με δύο διαστημόπλοια μεγέθους χειραποσκευής που ονομάζονται Marco-A και Marco-B. Ο στόχος τους ήταν να αποδείξουν ότι ο κυβικοί δορυφόροι μπορούν να εξερευνήσουν το διαπλανητικό χώρο. Οι δύο ελεύθεροι ιχνηλάτες (probes) έχουν επιτύχει σε αυτό το καθήκον, αλλά έχουν ακόμη μία δουλειά μπροστά τους: θα προσπαθήσουν να στείλουν δεδομένα από το «InSight» κατά τη διάρκεια της εισόδου, της καθόδου και της προσγείωσης του οχήματος προσεδάφισης. Μια αποτυχία σε αυτή την αναμετάδοση δεν θα είναι καταστροφική, γιατί άλλα probes της NASA, όπως το Odyssey και το Mars Reconnaissance Orbiter, θα εκτελέσουν και αυτά αυτή την εργασία.

Το «InSight» αρχικά έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016, αλλά τα μέλη της ομάδας αποστολής ανίχνευσαν διαρροή στο θάλαμο κενού που περιβάλλει τα σεισμόμετρα στα τέλη του 2015. Η διαρροή καταπολεμήθηκε, αλλά όχι εγκαίρως για να προλάβουν κάποιο παράθυρο. (Η Γη και ο Άρης ευθυγραμμίζονται ευνοϊκά για τις πλανητικές αποστολές μόλις μία φορά κάθε 26 μήνες, οπότε το «InSight» έπρεπε να περιμένει λίγο πριν τελικά απογειωθεί.)

H Προσεάδάφιση του «InSight» θα προβάλλεται από τις 21:00 ώρα Ελλάδας μέσω της τηλεόρασης της NASA και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από το CoffeeSpots

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

ΠολυμέσαΜηνύματα από τους Χορηγούς μας