" }

Κι όμως, θα μπορούσατε να βρείτε σπίτι με 0.88€ τον χρόνο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κι όμως, θα μπορούσατε να βρείτε σπίτι με 0.88€ τον χρόνο!

Fuggerei

Κι όμως, θα μπορούσατε να βρείτε σπίτι με 0.88€ τον χρόνο!

Το Fuggerei είναι ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών στην Γερμανία όπου το ενοίκιο είναι κάτι λιγότερο από ένα ευρώ τον Χρόνο! Όχι τον μήνα, σίγουρα όχι την μέρα αλλά ανά έτος! Το CoffeeSpots σας ξεναγεί για λίγο στους δρόμους του και αποκαλύπτει γιατί το ενοίκιο είναι τόσο χαμηλό, καθώς και την συναρπαστική ζωή του ανθρώπου πίσω από αυτό, τον Jakob Fugger.

Το Fuggerei είναι το παλαιότερο συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών για τη στέγαση απόρων στον Κόσμο. Πρόκειται για έναν περιφραγμένο οικισμό εντός της πόλης του Augsburg της Βαυαρίας, όπου μπορούσαν να στεγαστούν οι άποροι πολίτες της.

Το όνομά του ο οικισμός το πήρε από την οικογένεια Fugger και ιδρύθηκε το 1516 από τον Jacob Fugger το νεώτερο. Η οικογένεια Fugger πλούτισε από την υφαντουργία και το εμπόριο. Αργότερα ασχολήθηκε με την εξόρυξη του ασημιού και το εμπόριο με τη Βενετία. Η οικογένεια είχε άριστες σχέσεις με το Βατικανό και έγινε χρηματοδότης της βασιλικής οικογένειας των Αψβούργων. Μάλιστα ο ίδιος ο Jacob Fugger χρηματοδότησε την επιτυχή εκλογή του Καρόλου του V ως αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1519.

Κατά την ίδρυσή του το Fuggerei είχε 102 κατοικίες, ιδιαίτερο νοσοκοµείο, εκκλησία και κοινόχρηστα πλυντήρια. Ο λόγος που έδινε για την κατασκευή του ο ιδρυτής του, ήταν ότι παρακινήθηκε από τη δυστυχία και την ανέχεια ενός µέρους του πληθυσµού στο Augsbourg. Τα σπίτια που κατασκευάστηκαν ήταν διώροφα, τοποθετήθηκαν σε σειρές και δεν προορίζονταν για τους εργάτες του, αλλά για τους φτωχούς και παραχωρούνταν με το ελάχιστο ενοίκιο που αναφέραμε ότι υπάρχει μέχρι και σήμερα. Βέβαια, αν κάποιος από τους οικιστές αποκτούσε στην πορεία καλύτερη οικονοµική κατάσταση ήταν υποχρεωµένος να αφήσει την κατοικία για κάποιον άλλο µε µεγαλύτερη ανάγκη.

Fuggerei: ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών τυλιγμένο από μια μοναδική ιστορία

Υπολογίζεται ότι ο Jacob Fugger ίσως να ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ! Πως γίνεται αυτός ο υπολογισμός την στιγμή που αλλάζουν οι αξίες των νομισμάτων και ο συγκεκριμένος άρχοντας έζησε πριν από 500 σχεδόν χρόνια; Το Augsburg εκείνη την περίοδο ήταν μια πολύ πλούσια πόλη. Πλούτισε λόγω της υφαντουργίας και έφτασε σε μία περίοδο μάλιστα να είναι η τραπεζική πρωτεύουσα του κόσμου! Εκείνη την περίοδο ο Jacob Fugger άξιε το μοντέρνο ισοδύναμο των 277 Δισεκατομμυρίων Δολαρίων! Ακριβώς! 277 Δισεκατομμύρια δολάρια, που τον κατατάσσουν σαν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο αν ήταν ζωντανός σήμερα!

Μπορεί ο Jacob Fugger να ήταν αμύθητα πλούσιος αλλά σίγουρα δεν ήταν και άγιος! Η αύξηση της περιουσίας του συνοδεύτηκε από πολιτικές δολοπλοκίες και μεγάλες απάτες δημιουργούντας πολλούς εχθρούς που τον φθονούσαν κατάφορα. Στην προσπάθειά του να βελτιώσει την εικόνα του, ο Jacob Fugger οργάνωσε την δική του προσωπική εφημερίδα που απευθυνόταν αποκλειστικά στον ίδιο! Η έκδοση αυτή περιλάμβανε κυρίως συκοφαντίες για τους αντιπάλους του ώστε να μπορεί να τους προλάβει. Ο μεγιστάνας των υφασμάτων πλήρωνε μεγάλα ποσά για να γίνει έρευνα των ειδήσεων, η συγγραφή των άρθρων και έκδοση τους σε εφημερίδα, η οποία παραδίδονταν σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι του!

Fuggerei: ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών τυλιγμένο από μια μοναδική ιστορία

Υποθέτουμε ότι σε μια τέτοια εφημερίδα διάβασε κάποια αρνητική είδηση για τον ίδιο και αποφάσισε να κάνει κάτι ώστε να αντισταθμιστεί η αρνητική δημοσιότητα που είχε λάβει. Ίδρυσε λοιπόν το Fuggerei και έκανε το ενοίκιο για την διαμονή εκεί να είναι γελοιωδώς χαμηλό ώστε να φανεί τι "ψυχάρα" ήταν!

Το Fuggerei χτίστηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1514 και 1523 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Τόμας Krebs. Αργότερα έγιναν πολλές προσθήκες και επεκτάσεις. Οι πέντε πύλες του οικισμού εξακολουθούν να κλειδώνουν μέχρι και σήμερα κάθε νύχτα στις 22:00 κι έτσι το Fuggerei είναι μια μικρή ανεξάρτητη μεσαιωνική πόλη.

Σήμερα το Fuggerei αποτελείται από 67 σπίτια με 147 διαμερίσματα, ένα κτήριο διοίκησης, πολλούς δρόμους, μικρές πλατείες και μια εκκλησία. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της διαμέρισμα περίπου 60τμ, το οποίο περιλαμβάνει κουζίνα, σαλόνι, ένα υπνοδωμάτιο και ένα μικρό βοηθητικό δωμάτιο. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν σύγχρονες ανέσεις, όπως τηλεόραση και τρεχούμενο νερό. Τα ισόγεια διαμερίσματα έχουν όλα ένα μικρό κήπο με υπόστεγο, ενώ τα διαμερίσματα του επάνω ορόφου διαθέτουν σοφίτα.

Fuggerei: ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών τυλιγμένο από μια μοναδική ιστορία

Ένα ισόγειο διαμέρισμα είναι ακατοίκητο, που χρησιμεύει ως μουσείο και είναι ανοιχτό στο κοινό. Το μουσείο φτιάχτηκε από τους κατοίκους του Fuggerei σαν φόρος τιμής στην κληρονομιά του Jacob Fugger.

Τα κουδούνια στις πόρτες των διαμερισμάτων έχουν περίτεχνα σχήματα, το καθένα είναι μοναδικό και χρονολογούνται πριν από τον ηλεκτροφωτισμό του οικισμού. Η διαφορετικότητα αυτή διευκόλυνε τους κατοίκους να βρίσκουν την κατοικία τους μέσα στο σκοτάδι με την αφή.

Οι προϋποθέσεις για να ζήσει κάποιος στη Fuggerei παραμένουν οι ίδιες, όπως ήταν 480 χρόνια πριν:

  • - να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στο Augsburg
  • - να είναι καθολικού δόγματος
  • - να είναι άπορος αλλά χωρίς χρέος.

Το συμβολικό ενοίκιο ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα Rheinischer Gulden ανά έτος (που ισοδυναμεί με 0,88€ ). Επίσης ο ένοικος υποχρεούται να προσεύχεται για τους σημερινούς ιδιοκτήτες του Fuggerei τρεις φορές την μέρα.

Fuggerei: ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών τυλιγμένο από μια μοναδική ιστορία

Πρόγονοι του Μότσαρτ έζησαν στην Fuggerei (1681- 1694) και σήμερα μια πέτρινη πλάκα υποδεικνύει την κατοικία.

Δυστυχώς η Fuggerei έπαθε ήταν σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του Augsburg κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ανακατασκευάστηκε στο αρχικό της αρχιτεκτονικό στυλ.

Οπότε ίσως να μην είναι και τόσο απλό να πούμε ότι "αγάπη μου, βρήκα που θα πάμε να μείνουμε!". Μπορεί όμως, αν έχετε την υπομονή να πάτε να ζήσετε για 2 έτη στο Augsburg, να αλλάξετε θρησκεία και να ασπαστείτε το Καθολικό δόγμα και να φτάσετε σε σημείο αντικειμενικής απορίας χωρίς όμως χρέη και δεν σας πειράζει να προσεύχεστε σε μια ψεύτικη θεότητα που έχει πεθάνει, 3 φορές κάθε μέρα, τότε ίσως το Fuggerei να είναι για σας. Ειδάλλως θα μπορούσατε να επισκεφτείτε τον διάσημο αυτόν οικισμό και να πληρώσετε τα 4€ που κοστίζει η είσοδος στον χώρο αν δεν είσαι κάτοικος -σχεδόν 5 φορές το ενοίκιο για ένα έτος!-.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας