" }

Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης και η νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης και η νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη

ο... «9ος» πλανήτης!

Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης και η νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη

Σχεδόν ενάμιση αιώνα από την τελευταία ανακάλυψη πλανήτη εντός του Ηλιακού μας συστήματος, οι επιστήμονες απέδειξαν την ύπαρξη ενός νέου «γείτονα» της Γης. Του μακρινού και παγωμένου, Planet X.

Η – σημαντική πλέον- πιθανότητα ύπαρξης ενός μυστηριώδους, αθέατου ως τώρα, ένατου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα (ο οποίος ανεβάζει ξανά τον αριθμό στους 9, μετά τον «εκθρονισμό» του Πλούτωνα, ως πλανήτη – νάνου) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της αστρονομίας τον τελευταίο καιρό, καθώς είναι πολλές πλέον οι σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξή του. Και φυσικά, πέρα από το αμιγώς επιστημονικό ενδιαφέρον, το ενδεχόμενο ύπαρξης «κοντά μας» (για τα διαστημικά/ αστρονομικά δεδομένα) εξάπτει τη φαντασία πολλών, θυμίζοντας παλαιότερες θεωρίες περί «άγνωστου» πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα.

Εως και το 1781, γνωρίζαμε μόλις 6 πλανήτες εντός του Ηλιακού μας συστήματος. Εκείνη την χρονιά, ανακαλύφθηκε ο Ουρανός από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Οι επιστήμονες της τότε εποχής παρατήρησαν όμως κάποια παράξενα χαρακτηριστικά στην τροχιά του νέου πλανήτη. Αυτό οδήγησε στην υπόθεση της ύπαρξης ενός άλλου πλανήτη. Μετά από 65 χρόνια, με χρήση πιο εξελιγμένων τηλεσκοπίων, ο Ποσειδώνας γινόταν ο 8ος κάτοικος του Ηλιακού συστήματος.

Εκτοτε, υπάρχουν θεωρίες που υποστήριζαν πως ο Ποσειδώνας δεν είναι ο τελευταίος από τους πλανήτες που μοιράζονται το ίδιο άστρο με την Γη. Οι επιστήμονες ονόμασαν τον υποτιθέμενο, άγνωστο πλανήτη ως «Planet X». Σήμερα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ο Planet X υπάρχει στα αλήθεια.

Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης και η νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη

Μελετώντας τις τροχιές έξι μικρότερων σωμάτων του Ηλιακού συστήματος, οι ερευνητές Konstantin Batygin και Mike Brown του Caltech κατέληξαν σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Τα έξι σώματα συγκλίνουν προς τον Ηλιο δημιουργώντας έναν μοναδικό σχηματισμό. Η πιθανότητα αυτό να έχει προκύψει από σύμπτωση είναι μόλις 1/15.000. Φαντάζει λοιπόν πολύ πιο λογικό ο, άγνωστος ακόμα, πλανήτης Χ να διαμόρφωσε αυτήν την ιδιόμορφη τροχιά.

Μάλιστα, ο Mike Brown ήταν αυτός που πριν έντεκα χρόνια ανακάλυψε την Εριδα, ένα ουράνιο αντικείμενο στο μέγεθος του Πλούτωνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πλούτωνας να αφαιρεθεί από το... κλαμπ των πλανητών. Περίπου μια δεκαετία μετά, ο ίδιος επιστήμονας βρήκε τον, πολύ μεγαλύτερο, αντικαταστάτη του.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι δύο επιστήμονες υπολόγισαν πως ο καινούργιος «συγκάτοικος» μας έχει μέγεθος σχεδόν όμοιο με του Ποσειδώνα, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Στην ίδια έρευνα, υποστηρίζεται πως ο Planet X περιφέρεται γύρω από τον Ηλιο με μια τεράστια και πολύ ελλειπτική τροχιά, που κάνει 15.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αυτό μάλιστα εξηγεί και τον λόγο που ως σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί από κάποιο τηλεσκόπιο.

Σύμφωνα με νέο paper από τον συνταξιούχο καθηγητή αστροφυσικής Ντάνιελ Γουΐτμαϊρ, ο άγνωστος αυτός ένατος πλανήτης, εάν όντως υπάρχει, ίσως να συνδέεται με περιπτώσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών και μεγάλων καταστροφών στη Γη, λόγω της θέσης του- συγκεκριμένα, η παρουσία του μπορεί να έχει προκαλέσει «βροχές» μετεωριτών, φέρνοντας μαζικές εξαλείψεις ειδών στον πλανήτη μας, οι οποίες είναι γνωστές ως φαινόμενα από ανάλυση απολιθωμάτων (συγκεκριμένα, θεωρείται ότι περιοδικές μαζικές εξαφανίσεις ειδών έχουν λάβει χώρα ανά χρονικά διαστήματα 27 εκατ. ετών).

Ο μυστηριώδης, υποθετικός 9ος πλανήτης και η νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία ίσως να ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές στη Γη

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, το μυστήριο των εξαφανίσεων που λαμβάνουν χώρα ανά 27 εκατ. χρόνια αποτελεί επίσης ένα αινιγματικό ζήτημα, που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί «πονοκεφάλους» στον επιστημονικό κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί οι μετεωρίτες καταφθάνουν τόσο τακτικά- μία από τις εξηγήσεις θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον μυστηριώδη «Πλανήτη Χ», και συγκεκριμένα με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Συγκεκριμένα, όταν περνάει (βάσει της θεωρίας αυτής) από τη Ζώνη Kuiper, μια περιοχή στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα γεμάτη παγωμένα σώματα, κάθε 27 εκατ. χρόνια, τα επηρεάζει και τα στέλνει προς την κατεύθυνση της Γης και του εσώτερου Ηλιακού Συστήματος γενικότερα, προκαλώντας περιστατικά όπως αυτό που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

Φυσικά μέχρι να βρεθούν απτές αποδείξεις της ύπραρξης του 9ου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, η θεωρία αυτή θα παραμένει στον... αέρα. Ωστόσο οι αστρονόμοι είναι σίγουροι πως θα επιβεβαιωθεί. Για αυτό το λόγο ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, το Subaru στην Χαβάη, έχει στρέψει τον φακό του στον ουρανό, ψάχνοντας να «επισημοποιήσει» τον επόμενο κάτοικο του Ηλιακού μας συστήματος. Αυτό υπολογίζεται πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχει συμβεί.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο έργο των δύο επιστημόνων πολύ συχνά αναφέρεται το όνομα του Ελληνα καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη, επίκουρου στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσιγάνης, που έχει εστιάσει το ερευνητικό του έργο στην μελέτη της εξέλιξης του Ηλιακού συστήματος, παρείχε σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν την έρευνα των Batygin και Brown.

Δείτε το βίντεο που περιγράφει την ανακάλυψη και τα χαρακτηριστικά του νέου μας γείτονα:

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Πολυμέσα

Ένας 9ος Πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα;

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας