[source]site="openhousethessaloniki.gr" url="http://www.openhousethessaloniki.gr/oht/"[/source] [footer_pic]pic="../../media/k2/galleries/623/open_house_02.jpg" caption="Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" album="open_house"[/footer_pic]" }

Το Open House στην Θεσσαλονίκη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το Open House στην Θεσσαλονίκη

«Open House»

Το Open House στην Θεσσαλονίκη

Η δράση «Open House» έχει πραγματοποιηθεί ήδη τρεις χρονιές στην πόλη της Θεσσαλονίκης (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Το 2014 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 340 εθελοντές, οι οποίοι επιμελήθηκαν τις ξεναγήσεις σε 63 χώρους, ενώ σημειώθηκαν 26.000 επισκέψεις μέσα σε ένα τριήμερο.

Το τέταρτο Open House Thessaloniki είχε προγραμματιστεί για τις 20, 21, 22 Νοεμβρίου 2015.

Για τέταρτη χρονιά, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, μπορείτε να γνωρίσετε, να μάθετε και να περιηγηθείτε σε όλα τα σχετικά με τη φανερή ή μυστική ζωή των κτιρίων που συνθέτουν το δομημένο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Ιστορίες αισθητικής και οπλισμένου σκυροδέματος, tips και πλείστες αποκαλύψεις για τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, μέσα από μια οργανωμένη βόλτα-περιήγηση αφιερωμένη στους εραστές της αρχιτεκτονικής μα και της αστικής ζωής στο Βορρά.

Αρχιτεκτονικό γραφείο Δραγούμη

Οι ξεναγήσεις ξεκίκησαν ήδη από σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου για σχολές και σχολεία ή οργανωμένα γκρουπ και το αποκορύφωμά τους θα είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Θεσσαλονίκη σαν ένα τεράστιο μουσείο. Η πόλη σαν αρχιτεκτονικό έκθεμα, σαν ένα δομημένο και αξιοπρόσεκτο περιβάλλον, όπου ο περιπατητής καλείται να το εξερευνήσει και να το ανακαλύψει. Αυτός είναι ο πυρήνας σκέψης και δράσης του Open House Thessaloniki, που για τέταρτη χρονιά απανωτά επιμελείται ένα τριήμερο ξεναγήσεων, επισκέψεων και «εκδρομών» στα ενδότερα του αστικού ιστού. Αποτελώντας παράρτημα της λονδρέζικης ιδέας, που από το 1992 έως και σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο, η βορειοελλαδίτικη κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη του Open House Worldwide «ανοίγει» 67 σημεία στην πόλη και υποδέχεται τους ανθρώπους, «τρατάροντάς τους» πλήθος ιστοριών: ρυθμοί και δημιουργοί που εν είδει προγραμματισμένων ξεναγήσεων επεξηγούν ή φωτίζουν λεπτομέρειες, ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι με τα ιδιαίτερα μυστικά τους, κι όλα αυτά με μια παιχνιδιάρικη και εξωστρεφή αίσθηση που αντιμετωπίζει την πόλη σαν παιχνίδι. Σαν μια αφορμή για βόλτα, συνεύρεση, επικοινωνία και διάχυση γνώσης που μεταδίδεται υπό μορφή οργανωμένης πληροφορίας.

Καιρό, άλλωστε, τώρα, η αρχιτεκτονική, ως όγκος αλλά και ως ιστορία, μοιάζει να αφορά ολοένα και περισσότερο κόσμο, πέραν των ειδικών. Η ενατένιση και η βιωματική απόλαυση/περιήγηση επί των χώρων, η εκμάθηση ιστοριών περί λειτουργικότητας, χρηστικότητας ή αισθητικής της προσδίδουν περίοπτη θέση σ’ αυτό που αποκαλούμε ποπ κουλτούρα, εξού και η ύπαρξη ενός ιδιότυπου σταρ σίστεμ με ονόματα δημιουργών να απολαμβάνουν αίγλη, δημοσιότητα και διασημότητα ποπ σταρ. Η Ζάχα Χαντίντ είναι η Madonna κι ο Ρεμ Κούλχαας ο Jarvis, υπό την έννοια πως τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που επιμελούνται, συζητιούνται και «καταναλώνονται», πέραν των κλαδικών μέσων, ακόμα και σε σελίδες μετά την Αντζελίνα και τον Μπραντ Πιτ.

Νεοκλασικό loft

Αυτήν ακριβώς την ανάγκη ενός μεγάλου κοινού και όχι μόνο των επαϊόντων έρχεται να καλύψει το Open House Thessaloniki. Από το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλέριου και συγκροτήματα κατοικιών στη Θέρμη, έως τη στοά του Παλαιού Ταχυδρομείου και το νεοεισελθέν Ergon/Agora, που ξαναδίνει ένταση και ζωή στον παλιό κινηματογράφο Ριβολί, από τους χώρους του Μπενσουσάν Χαν και ένα ιδιαίτερου ρυθμού νηπιαγωγείο στην Πυλαία, ως μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη, οι διοργανωτές υπόσχονται στους flauner αυτού του οργανωμένου τριήμερου περίπατου-δράσης μια απολαυστική εμπειρία. Από βυζαντινά μνημεία και διατηρητέες βίλες της Συνοικίας των Εξοχών μέχρι το σταθμό του μετρό στον Ευκλείδη, το σλάλομ-μενού περιλαμβάνει ντιζάιν, αισθητική, πολιτισμό και ένα ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους, το Open Box, όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε τα πάντα για το πρόγραμμα της φετινής δράσης.

Καινούργια είσοδος στον «κατάλογο» του φετινού Open House είναι η ενότητα «Made in Thessaloniki». Προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους παραγωγής, όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι που συγκροτούν την παραγωγική κοινότητα της πόλης. Αν θέλετε να δείτε πώς παράγεται το τσιμέντο στο Τιτάν, πώς δουλεύουν με τη βύνη στη μικροζυθοποία «Άλη», με τι κόλπα και γραμματοσειρές σετάρουν τις εκτυπωτικές μηχανές στην εκτυπωτική μονάδα Thess Print και πώς το βαμβάκι με την κατάλληλη επεξεργασία γίνεται εσώρουχο «Μινέρβα», τότε... εδώ είσαι! Κράτηση δεν χρειάζεται για την συμμετοχή στις οργανωμένες ξεναγήσεις, και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: openhousethessaloniki.gr.

Πρωτότυπη και τέρμα πεντάλ είναι και η ενότητα Open Bike, σε περίπτωση που θέλετε ποδηλατώντας επί μιας προκαθορισμένης διαδρομής και μάλιστα με ποδήλατα και κράνη που μπορείτε να προμηθευτείτε από το BikeIT, να απολαύσετε κτίρια και πόλη επί τροχών. Και για το τέλος «Τime to close» party: στα Λαδάδικα, στο Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, διοργανωτές αλλά και 350 εθελοντές, plus όσοι επιθυμείτε, το ξενυχτάτε, το χορεύετε και το κοκτεϊλάρετε μέχρι πρωίας.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Πηγή: openhousethessaloniki.gr

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας