" }

Παγκόσμια Ημέρα του φιλιού: έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία πίσω από αυτό το φιλί;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παγκόσμια Ημέρα του φιλιού: έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία πίσω από αυτό το φιλί;

V - Day και το φιλί

Παγκόσμια Ημέρα του φιλιού: έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία πίσω από αυτό το φιλί;

Πιστεύω ότι πολλοί ναύτες, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν την ιστορία πίσω από την πιο διάσημη φωτογραφία φιλιού την έχουν συναντήσει αρκετές φορές. Μιλώ για την φωτογραφία που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει διαμοιραστεί μέσω Facebook και Twitter και βρέθηκε στο περιοδικό Life στις 27 Αυγούστου 1945 καθώς και στο εξώφυλλο του περιοδικού αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια! Έχει γίνει θέμα για ταινίες και συζητήσεις και έχει επαναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές, κάνοντάς την την δημοφιλέστερη φωτογραφία φιλιού όλων των εποχών. Για αυτή την φωτογραφία λοιπόν γνωρίζουμε ελάχιστα για την πραγματική ιστορία που κρύβεται από πίσω.

Το άρθρο όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται η φωτογραφία

Γενικώς αυτή η φωτογραφία δημοσιεύτηκε με τον τίτλο V- J Day (Victory over Japan Day) and The Kiss - «Μέρα της Νίκης επί της Ιαπωνίας και το φιλί». Είναι επίσης γνωστή και σαν «Μέρα Νίκης και το φιλί». Τραβήχτηκε στην διάσημη πλατεία «Times Square» της Νέας Υόρκης στις 14 Αυγούστου 1945 από τον φωτογράφο Alfred Eisenstaedt και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life σαν μέρος ενός άρθρου με τίτλο «Οι πολεμιστές (άνδρες του πολέμου) φιλούν από την μία ακτή ως την άλλη».

Ο George Mendonsa και η Greta Zimmer Friedman

Ο George Mendonsa και η Greta Zimmer Friedman ήταν το ζευγάρι της φωτογραφίας. Δεν γνώρίζονταν μέχρι εκείνη την στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία και φυσικά δεν περίμεναν ποτέ ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία θα αντιμετωπίζονταν ως ένα από τα σύμβολα του τέλους του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Δεν γνώριζαν καν ότι εκείνη την στιγμή ήταν αντικείμενο φωτογράφησης!

Τα λόγια της Greta Zimmer Friedman και του George Mendonsa

Η Greta Zimmer Friedman περιέγραψε το γεγονός ως εξής:
«Εργαζόμουν ως νοσοκόμα σε ένα ιδιωτικό Νοσοκομείο. Μια φίλη μου μου είπε ότι ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε. Όλοι μαζί λοιπόν μαζευτείκαμε στην «Times Square» για τους πανηγυρισμούς. Καθώς περπατούσαμε στον δρόμο, ένας ναύτης ήρθε και με φίλησε! Δεν μπορούσα να τον «ξεφορτοθώ» παρόλη την αντίσταση που προέβαλλα!» σε μας πάντως δεν φαίνεται να αντιστέκεται και πάρα πολύ!

Το εξώφυλλο του τεύχους που εμφανίζεται η φωτογραφία

Εν' τω μεταξύ ο George Mendonsa περιγράφει το ίδιο γεγονός ως εξής:
«Κάναμε βόλτα με την Rita Petry που τώρα είναι και η γυναίκα μου αλλά τότε ήμασταν απλά ένα νεαρό ζευγάρι. Ξαφνικά είδα μια νοσοκόμα με λευκά ρούχα. Όντας υπό την επήρεια αλκοόλ, άφησα το χέρι την πολυ-αγαπημένης μου Ρίτας και άρπαξα την νοσοκόμα για να την φιλήσω στα χείλη! Για να είμαι ειλικρινής, όταν πρωτοείδα την φωτογραφία χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να θυμηθώ 100% την στιγμή εκείνη!»

Η γυναίκα του George Mendonsa Rita Petry εκφράζει τις σκέψεις της με αυτά τα λόγια:
«Ήμασταν όλοι κατενθουσιασμένοι που ο πόλεμος επιτέλους θα τελείωνε. Πραγματικά δεν έννοιωσα τίποτα καθώς ο George φιλούσε την νοσοκόμα. Ίσως αν ήμασταν αραβωνιασμένοι ή παντρεμένοι εκείνη την περίοδο, να αισθανόμουν διαφορετικά. Μολαταύτα θέλω να πώ ότι ο George δεν με έχει φιλήσει έτσι ποτε!»

Αυτή η φωτογραφία έγινε το θέμα από διάφορες ταινίες, βιβλία και ακόμα και σήμερα παραμένει διάσημη. Τέλος το έτος 2012 ήρθε πάλι στο επίκεντρο κατά την «εβδομάδα του στόλου» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γνωστή Τραγουδίστρια και ηθοποιός Katy Perry μαζί με έναν ναύτη δημιούργησαν ένα πετυχημένο σκετσάκι όπου αναπαριστούσαν την διάσιμη φωτογραφία σαν μέρος των εκδηλώσεων της μέρας εκείνης.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας