" }

Ποια είναι η Sally Ride;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ποια είναι η Sally Ride;

Sally Ride

Ποια είναι η Sally Ride;

Σήμερα θυμόμαστε την πρώτη γυναίκα αστροναύτη της NASA. Το 1983 η Sally Ride έγινε η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα με το διαστημικό λεοφωρείο STS-7 (Challenger). Φυσικά ακολούθησε τα βήματα από δύο γυναίκες της Σοβιετικής Ένωσης, την Valentina Tereshkova το 1963 και την Svetlana Savitskaya το 1982.

Την Sally Ride, τιμά με το σημερινό της λογότυπο και η Google. Η Ride απετέλεσε το απόλυτο πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά κοριτσιών στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο αφού... επόρθησε ένα από τα πλέον ισχυρά ανδροκρατούμενα προπύργια, αυτό των ταξιδιών στο διάστημα ειδικά στην Αμερική. Η αφορμή είναι η 64η επέτειος από τη γέννηση της Ride, που έφυγε πολύ πρόωρα, νικημένη από τον καρκίνο, σε ηλικία 61 ετών.

Η Sally Ride επιβαίνοντας στο διαστημικό στάφος Challenger

Στο πλούσιο βιογραφικό της η Ride μετρούσε τέσσερα διπλώματα πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ένα διδακτορικό φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Μπήκε στη NASA το 1978, όταν η διαστημική υπηρεσία άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της σε γυναίκες και το 1983, επελέγη μαζί με τέσσερις άνδρες αστροναύτες να υπηρετήσει ως μέλος του πληρώματος της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

Πριν από την πρώτης της διαστημική πτήση, τα ΜΜΕ είχαν στραμμένη την προσοχή τους επάνω της εξαιτίας του φύλλου της. Κατά την διάρκεια συνεντεύξεων τύπου υποβλήθηκε σε ερωτήσεις όπως "Μήπως η πτήση θα επηρεάσει τα γεννητικά σου όργανα;" και "Μήπως κλαις όταν δεν πάει κάτι καλά εν ώρα υπηρεσίας;". Ανεξάρτητα αυτού όμως και την ιστορική σημασία της πρώτης αποστολής της, η Ride έβλεπε τον εαυτό της μόνο ως έναν ακόμα αστροναύτη.

Την επόμενη χρονιά (1984) επέστρεψε στο διάστημα. Επίσης ήταν μέλος της ομάδας που διερεύνησε το ατύχημα στο διαστημικό σκάφος, το 1986 αλλά και μέλος της ομάδας που ερεύνησε την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια κατά την επιστροφή του στην Γη το 2003, που είχε συγκλονίσει όλο τον πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ασχολήθηκε με την εταιρεία που είχε ιδρύσει η ίδια και ενθάρρυνε και στήριζε κοπέλες και νεαρές γυναίκες που αποφάσιζαν να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Έκθεση εικόνων

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας