" }

Το ηφαίστειο «Calbuco» στην Χιλή εκρήγνυται για πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια! Πτώση της στάχτης σε Χιλή και Αργεντινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ηφαίστειο «Calbuco» στην Χιλή εκρήγνυται για πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια! Πτώση της στάχτης και ηφαιστειακής τέφρας σε Χιλή και Αργεντινή! Πάνω από 4000 άτομα εκκενώθηκαν!

Έκρηξη του «Calbuco»

Το ηφαίστειο «Calbuco» στην Χιλή εκρήγνυται για πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια! Πτώση της στάχτης και ηφαιστειακής τέφρας σε Χιλή και Αργεντινή! Πάνω από 4000 άτομα εκκενώθηκαν!

Την Τετάρτη το ηφαίστειο «Calbuco» στην Χιλή εξεράγη μετά από 42 χρόνια, δημιουργώντας μια στήλη καπνού και τέφρας που έσχισαν τον ουρανό. Το βράδυ της ίδιας μέρας μάλιστα έγινε και μια δεύτερη έκρηξη που πέταξε κατακόκκινες φλεγόμενες πέτρες προς τον ουρανό και δημιούργησε ένα ηφαιστειακό υπερθέαμα!

Το εθνικό γραφείο επειγόντων περιστατικών του υπουργείου εσωτερικών της Χιλής εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για τις κοινότητες του Puerto Varas και Puerto Montt αμέσως μετά την πολύ δυνατή έκρηξη. Για τις τοπικές αρχές αυτό δεν ήταν αναμενόμενόμενο μιας και συνέβει αρκετά νωρίς (6:15 π.μ τοπική ώρα - 12:15 π.μ. ώρα Ελλάδας)

Ο Alejandro Verges, περιφερειακός συντονιστής ασφαλείας της περιοχής του Los Lagos, ανέφερε στο Associated Press ότι το ηφαίστειο δεν ήταν υπό ειδική παρακολούθηση και «για μας εκείνη την ώρα ναι, ήταν έκπληξη»

Οι αρχές της Χιλής εκκενώσαν περίπου 4000 κατοίκους της περιοχής Ensenada σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό κυβερνητικό λογαριασμό twitter. Ο πρόεδρος της χώρας Mixhele Bachelet έβαλε την χώρα σε «συνταγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» εξαιτίας της έκκρηξης.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Calbuco ήταν ορατή με δορυφόρο υπερύθρων

Σύμφωνα με τον Μετεορολόγο του weather.com Chris Dolce, και η πρώτη έκρηξη ήταν ορατή με δορυφόρο που εξοπλισμένο με υπέρυθρες.

Και η δεύτερη όμως έκρηξη, ήταν ορατή μέσω δορυφόρου και ξεκίνησε περίπου στις 1:05 π.μ την Πέμπτη (7:05 π.μ. ώρα Ελλάδος). Η τηλεόραση της Χιλής έδειξε ζωντανές εικόνες της έκρηξης καθώς το πυροκλαστικό υλικό εκτοξεύονταν στον αέρα εν μέσω ηλεκτρικών εκκενώσεων που αναπηδούσαν από τους καπνούς σε συχνότητα μεγαλύτερη από μια φορά το δευτερόλεπτο.

Στάχτη από την πρώτη έκρηξη είχε ήδη απλωθεί προς τις βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές του ηφαιστείου την ώρα της 2ης έκρηξης. Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησαν πολλές εικόνες από αυτοκίνητα καλυμένα με ένα παχύ στρώμα τέφρας καθώς και τους δρόμους του San Martin de los Andes, μία κωμόπολη της δυτικής Αργεντινής περίπου 167 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Calbuco. Ηφαιστειακή στάχτη βρέθηκε και στην Villarica και την Pucón, γειτονικές πόλεις περίπου 225 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.

Η εθνική υπηρεσία Γεολογίας και εξορύξεων εξέπεμψε τον δικό της μεγάλο συναγερμό όπως αναφέρει το Associated Press, και απαγόρευσε την πρόσβαση από οποιονδήποτε στην περιοχή του ηφαιστείου. Επίσης λόγω της έκριξης το Υπουργείο παιδείας της χώρας ακύρωσε τα μαθήματα στα σχολεία της περιοχής καθώς και τουλάχιστο τρεις πτήσεις προς το Puerto Montt ακυρώθηκαν.

Ο Rodrigo Penailillo, υπουργός Εσωτερικών και Ασφαλείας είπε στο Associated Press ότι «Αυτή είναι ολοφάνερα μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη σε σχέση με αυτή που είδαμε στο «Villarrica» πριν από μερικές εβδομάδες και συνεπώς χρειάζεται να λάβουμε μεγαλύτερα μετρά και μάλιστα πολύ πιο άμεσα»

Το «Calbuco» βρίσκεται σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του Los Lagos και θεωρείται ένα από τα τρία πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στην Χιλή σύμφωνα με αναφορές του Associated Press. Η τελευταία του έκρηξη ήταν το 1972.

Το εθνικό γραφείο επειγόντων περιστατικών του υπουργείου εσωτερικών της Χιλής εξέδωσε κίτρινο συναγερμό και για τις κοινότητες των Villarrica, Pucón και Curarrehue μιας και υπάρχει ανησυχία λόγω της πρόσφατης έκρηξης του ηφαιστείου «Villarrica», που εξεράγη στις αρχές Μαρτίου του 2015

Εφ' όσον υπάρχουν νέες πληροφορίες θα ενημερώσουμε το άρθρο μας μιας και αυτή η είδηση είναι εν εξελίξει

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

e-max.it: your social media marketing partner

Έκθεση εικόνων

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας