20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014: Η Google τιμά τα παιδιά όλου του κόσμου!

«20 Νοε 2014»

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Ανοίγοντας τη σελίδα της Google σήμερα, θυμηθήκαμε όλοι τα παιδικά μας χρόνια, τότε που παίζαμε ανέμελοι με τα παιχνίδια μας, μιας και το doodle της ήταν γεμάτο παιχνίδια! Και φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε τυχαία, μιας και (όπως κάθε χρόνο) έτσι και σήμερα, 20 Νοεμβρίου ήταν η Ημέρα του Παιδιού.

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Αυτή την ημέρα, λοιπόν, το 1989, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα κείμενο που προστατεύει τα δικαιώματα όλων των παιδιών παγκοσμίως και είχε υπογραφεί στις 14 Δεκεμβρίου 1954.

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Πρόκειται για τον πρώτο παγκόσμιο, νομικά δεσμευτικό, κώδικα για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Μέσω των 54 άρθρων του, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία των δικαιωμάτων τους και θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους.Τα άρθρα αυτά επικυρώθηκαν από 193 κράτη, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία . Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

  • Την προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
  • Τις παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
  • Τη συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Αν και ζούμε όμως, στο 2014 και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ραγδαία άνοδο της τεχνολογίας και του βιοτικού επιπέδου γενικά, χιλιάδες παιδιά σε διάφορες περιοχές του κόσμου - σύμφωνα και με στοιχεία που παραθέτουν έρευνες- συνεχίζουν να υποφέρουν από την πείνα, τον πόλεμο, τις ασθένειες, την κακοποίηση και να ζουν κάτω από σκληρές και δύσκολες συνθήκες!

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Βέβαια, συγκρινόμενοι με το παρελθόν πολλά κράτη έχουν «συμμορφωθεί» και προάγουν τα δικαιώματα των παιδιών. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ αναφέρει: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γιορτάσουμε σε αυτή την 25η επέτειο της Σύμβασης, από τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας έως και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εγγράφονται στο σχολείο, αλλά αυτό το ιστορικό ορόσημο πρέπει επίσης να χρησιμεύσει ως μια επείγουσα υπενθύμιση ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους στο ίδιο επίπεδο με τους συνομηλίκους τους.»

Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού 2014

Η σημερινή σημαντική επέτειος των 25 χρόνων από την υιοθέτησή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε κατά πόσο τα δικαιώματα των παιδιών γίνονται σεβαστά και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.

Ας αναλάβουμε δράση, προκειμένου τα παιδιά σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν ξανά την ελπίδα τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα τα γεμίζει με αισιοδοξία και θα τους χαρίζει το πολυτιμότερο «όπλο» τους , το χαμόγελό τους, εξάλλου κάποτε όλοι μας υπήρξαμε παιδιά.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Πηγή: queen.gr

e-max.it: your social media marketing partner

Πολυμέσα

Μικρού μήκους βίντεο για την παγκόσμια μέρα του παιδιού Harsha Annavarapu

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας