Καφές και άσκηση, ασπίδα στον καρκίνο του δέρματος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο συνδυασμός καφεϊνης και γυμναστικής ελαττώνει τη ζημιά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού κατά 400%

Πηγή: www.ethnos.gr

Καφές και σωματική άσκηση είναι τα νέα όπλα της ιατρικής για την προστασία από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία -η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος-, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ο συνδυασμός άσκησης-καφέ ελαττώνει τη ζημιά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία στο δέρμα, αυξάνοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στα προκαρκινικά κύτταρα κατά 400%!!!

 

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών συνέδεαν άμεσα την καφεϊνη με τη διαδικασία της απόπτωσης των προκαρκινικών και των καρκινικών κυττάρων. Απόπτωση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα απομακρύνει τα κατεστραμμένα ή ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντάς τα. Ομως, όπως καταδεικνύεται από τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η σωματική άσκηση αποτελεί καταλύτη στη διαδικασία της απόπτωσης.

Τα σχετικά πειράματα έγιναν σε... φαλακρά ποντίκια και οι επιστήμονες χώρισαν τα πειραματόζωα σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε ένα καφεϊνούχο διάλυμα, η δεύτερη ακολούθησε «πρόγραμμα προπόνησης» και στην τρίτη συνδυάστηκαν οι δύο αυτοί παράγοντες.

Επιπλέον υπήρχε και τέταρτη ομάδα (ομάδα ελέγχου), στην οποία δεν έγινε καμία παρέμβαση. Σημειώνεται εδώ πως σε όλες τις περιπτώσεις τα πειραματόζωα ήταν εκτεθειμένα σε υπεριώδη ακτινοβολία (UVB), παρόμοια με αυτή του ήλιου.

Οι επιστήμονες μέτρησαν σε κάθε περίπτωση τις ποσότητες ουσιών που εκκρίνονται και οι οποίες συνδέονται με τον ρυθμό και την έκταση της κυτταρικής απόπτωσης.

Στην πρώτη ομάδα παρατηρήθηκε μια αύξηση της απόπτωσης κατά 95%, ενώ το αντίστοιχο για την δεύτερη ομάδα πειραματόζωων ήταν 120%. Στην τρίτη ομάδα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ποσοστό άγγιζε το εντυπωσιακό 400%!

Οπως τονίζει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Αλαν Κόνεϊ, «η μεγαλύτερη και χτυπητή διαφορά στα αποτελέσματα παρατηρήθηκε στους -υπό την επίδραση καφεϊνης- δρομείς, μια διαφορά που πιθανότατα οφείλεται σε κάποια αλληλεπίδραση».

Δοκιμές
Ομως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο συνδυασμός άσκησης και καφέ και τα θετικά αποτελέσματα που είχε αυτός στα ποντίκια θα πρέπει να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, για να μπορούν να καταλήξουν αν όντως αποτελεί επαρκή προστασία από τον ήλιο.

Εξάλλου, σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, έχει παρατηρηθεί μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεϊνης και στην αύξηση των καρδιακών παλμών. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και έντονη άσκηση είναι ένας συνδυασμός που θα πρέπει να αποφεύγεται.

e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας