Philae has landed

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»... κάναμε άλλο ένα τεράστιο βήμα: «Philae has landed»!

«Philae has landed»

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

1969. O Neil Armstrong κάνει το πρώτο «Μεγάλο» «μικρό» βήμα για την ανθρωπότητα. Στις 20 Ιουλίου ο άνθρωπος ξεκινά το ταξίδι του για την κατάκτηση του διαστήματος, κάνοντας το πρώτο βήμα και βάζει το πόδι του σε ένα αστρικό σώμα άλλο από την Γη -στην Σελήνη-.

«The eagle has landed»

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

Με αυτή την φράση ανακοινώνεται από το σύστημα επικοινωνίας του διαστημικού σκάφους «eagle» ότι η αποστολή για προσεδάφιση στο Φεγγάρι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτή η φράση στην συνέχεια θα γίνει συνώνυμο της επιτυχίας και θα χρησιμοποιείται οποτεδήποτε θελήσουμε να αναφέρουμε την ολοκλήρωση ενός στόχου.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

45 χρόνια μετά ανοίξαμε λίγο παραπάνω τον βηματισμό μας και αγγίξαμε ένα ακόμα ουράνιο σώμα. Το διαστημικό σκάφος «Rosetta» έστειλε και προσεδάφισε με επιτυχία το μικρό ρομποτικό σκάφος «Philae» στον μικρό κομήτη «67P/Churyumov-Gerasimenko».

Το σκάφος Philae της ESA προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko μετά από επτά ώρες προσπάθειας, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όπως το γεγονός ότι ο κομήτης κινούταν με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ υπήρχαν φόβοι πως το αδύναμο βαρυτικό του πεδίο δεν θα επέτρεπε στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με συνέπεια να «αποκρουστεί» πίσω στο διάστημα.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

Για ένα «μεγάλο βήμα για τον πολιτισμό» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Τα συγχαρητήριά της έδωσε και η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση είναι η κατάληξη μιας αποστολής που διήρκεσε 10 χρόνια. Το σκάφος Rosetta, που μετέφερε το Philae, κάλυψε 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα προκειμένου να συναντηθεί με τον 67P και να τον πλησιάσει σε απόσταση που να επιτρέπει την προσεδάφιση του Philae.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

Το τελικό στάδιο της ιστορικής αποστολής άρχισε τον Αύγουστο, όταν το Rosetta προσέγγισε τον κομήτη και άρχισε να τον ακολουθεί «κατά πόδας» για το ιστορικό ραντεβού.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

Πιθανός κίνδυνος

Το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι) ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί σωστά στον κομήτη «Τσούρι», καθώς ο ειδικά σχεδιασμένος μηχανισμός του πιθανόν δεν λειτούργησε όπως προβλεπόταν, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της προσεδάφισής του στον κομήτη, που αποτελεί ιστορική πρώτη.

«Έχουμε ενδείξεις ότι τα καμάκια (σ.σ. ο μηχανισμός στερέωσης στην επιφάνεια του κομήτη) μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάνω σε κινούμενη ύλη, δεν έχουμε σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ένας από τους υπεύθυνος της αποστολής του μικρού ρομπότ.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

«Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς έχουμε προσεδαφιστεί», εξήγησε. «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πραγματικά τι συνέβη. Θα ξέρουμε πιο πολλά αύριο το πρωί». Οι αυξομειώσεις των ραδιοσημάτων υποδεικνύουν ότι το Φίλαι πιθανόν προσεδαφίστηκε σε ένα «αμμώδες» τμήμα του κομήτη, αναπήδησε και προσεδαφίστηκε ξανά. Το Φίλαι, το οποίο στη Γη έχει βάρος περίπου 100 κιλά, έχει απειροελάχιστο βάρος στο διάστημα.

Το μικρό ρομπότ προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν το μικρό ρομπότ έστειλε το πρώτο σήμα από τον προορισμό του. «Είμαστε πάνω στον κομήτη!», είπε ο Αντρέα Ακομάτζο, ο επικεφαλής της επιχείρησης. Ο γενικός διευθυντής της ESA Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο περί ενός «τεράστιου βήματος για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

Αργότερα, ο Ντορντέν εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη της αποστολής. «Έχουμε σύνδεση με το Φίλαι, και λειτουργεί... αφού έχουμε ραδιοσύνδεση και ενέργεια, μπορούμε να συλλέξουμε δεδομένα». Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, χαιρέτισε την σημερινή προσεδάφιση κάνοντας λόγο για ένα σπουδαίο «βήμα προόδου» στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Συγχαίρουμε τον ESA για την επιτυχία του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA. Η προσεδάφιση —και γενικότερα η αποστολή αυτή— σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την προσεδάφιση του ρομπότ, κάνοντας λόγο για μια «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα». Αλλά η ευφορία για την προσεδάφιση μετριάστηκε από την ανησυχία το ρομπότ να μην έχει στερεωθεί όπως πρέπει στην επιφάνεια του κομήτη.

45 χρόνια μετά από το «the eagle has landed»

«Όσο δεν είμαστε βέβαιοι πως έχει στερεωθεί σωστά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι (για τη συγκέντρωση δειγμάτων)», εξήγησε ο Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Πιερ Λουμινέ. Η αποστολή του διαστημοπλοίου Rosetta, που αρχισε το 2004 κι έχει κόστος €1 δισεκ., αποσκοπεί να χυθεί φως στην δημιουργία του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισεκ. χρόνια. Οι κομήτες ανάγονται στη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και, λόγω της χημικής σύνθεσής τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολύτιμα δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του σύμπαντος στους επιστήμονες.

Μελετώντας τα δείγματα που θα συλλέξει το Φίλαι, για παράδειγμα, η ESA ελπίζει ότι θα δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα εάν ήταν πράγματι οι κομήτες αυτοί που έφεραν το νερό στη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr

Rosetta: ο Ευρωπαϊκός κυνηγός κομητών
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας