Ανθεκτική στην ύφεση η αγορά καφέ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανθεκτική στην ύφεση η αγορά καφέ

Σταθεροποιητική τάση εμφανίζει η εγχώρια κατανάλωση καφέ τα τελευταία χρόνια, με ορισμένες κατηγορίες αγοράς εμφανίζουν ακόμα και άνοδο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.

Όπως εξηγεί ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, το συγκεκριμένο προϊόν, όντας άμεσα συνυφασμένο με την καθημερινή καταναλωτική κουλτούρα των Ελλήνων, αποδεικνύεται ανθεκτικό στην ύφεση και την υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η τάση αυτή συνδέεται με τη σταδιακή στροφή στην εντός οικίας κατανάλωση, γεγονός που αντισταθμίζει τις απώλειες που υφίσταται ο τομέας της μαζικής εστίασης.

Ανθεκτική στην ύφεση η αγορά καφέ

Ευνοημένη αποδεικνύεται η κατηγορία του καφέ μηχανής και ιδίως ο espresso, ο οποίος σταδιακά ενισχύει το ποσοστό συμμετοχής του στη συνολική αγορά. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η επιτυχημένη προώθηση των μηχανών παρασκευής καφέ για ιδιωτική χρήση που λειτουργούν με κάψουλες σε αρκετά προσιτές τιμές.

Από τη μελέτη προκύπτει, μεταξύ άλλων, πως η κατηγορία του καφέ για το σπίτι αποτελεί νέα αγορά που μετρά μόλις μια τριετία ζωής, εμφανίζοντας υψηλούς μέχρι στιγμής ρυθμούς ανάπτυξης - πάνω από 50% ετησίως. Ενδεικτικά, το 2013 οι πωλήσεις των καψουλών στα super market αυξήθηκαν κατά 40%.

Ενίσχυση εμφανίζει όμως και ο ελληνικός καφές, αποτελώντας παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης, εκμεταλλευόμενος την τάση των καταναλωτών για ελληνικής προέλευσης προϊόντα. Αντιθέτως, η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ και καφέ φίλτρου περιορίζεται, καθώς σημαντικό μέρος της πελατειακής βάσης μετατοπίζεται στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες.

«Οι εταιρείες του κλάδου την τελευταία διετία έχουν δώσει προτεραιότητα στον παράγοντα “καινοτομία”, ο οποίος συνίσταται στην εισαγωγή νέων συσκευασιών στην αγορά και στην ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων με εντονότερα αρώματα και γεύσεις, κυρίως στις κατηγορίες του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανάπτυξη δεικνύει ο τομέας των κλειστών συστημάτων ροφημάτων με κάψουλες, τα οποία αποτελούν μια οικονομική λύση για κατανάλωση στο σπίτι», παρατηρεί ο Χρυσόστομος Κάτσης, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat.

Από ανάλυση που έγινε στις οικονομικές καταστάσεις 16 επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτει πως ο κύκλος εργασιών του δείγματος, εξαιρουμένων των τμημάτων καφέ των Nestle και Mondelez, σημείωσε αύξηση 10,4% στα 73,22 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 71,4% στα 1,75 εκατ. ευρώ.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Ανθεκτική στην ύφεση η αγορά καφέ
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας