[footer_pic]pic="apollo_joystick_auction/backpackstrap.jpg" caption="{caption}" album="apollo_joystick_auction"[/footer_pic]" }

Αστρονομικό ποσό για το joystick του διαστημοποίου Apollo σε δημοπρασία!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αστρονομικό ποσό για το joystick του διαστημοποίου Apollo σε δημοπρασία

το Apollo σε... δημοπρασία

Αστρονομικό ποσό για το joystick του διαστημοποίου Apollo σε δημοπρασία

Τα χέρια του αστροναύτη Dave Scott χειρίστηκαν ένα "joystick" με πολύπλοκο μηχανισμό από ελατήρια ώστε να προσεληνώσει το Apollo 15 και τώρα αυτό το μικρό κειμήλιο της ανθρώπινης ιστορίας βρίσκεται σε άλλα χέρια.

Το χειριστήριο πωλήθηκε για $610.063 την Πέμπτη 18 Μαΐου 2014. Ο νέος ιδιοκτήτης προτιμά την ανωνυμία και έκανε την προσφορά του διαδικτυακά στον 7ο πλειστηριασμό Διαστημικών και Αεροπορικών κειμηλίων που διοργανώνεται από την RR Auction. Εικάζεται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει προσφερθεό ποτέ σε δημόσιο πλειστηριασμό για οποιοδήποτε κειμήλιο της NASA, όπως υποστηρίζει το γραφείο πλειστηριασμών της Μασαχουσέτης. Επίσης φέτος, η μοναδική κάμερα που επισήμως ταξέδεψε στο φεγγάρι και πίσω, πωλήθηκε για $908.000 αλλά σε ιδιωτικό πλειστηριασμό.

Οι λίστες από διαδικασίες, οι λεγόμενες 'checklists', είναι πάντα χρήσιμες σε ένα ταξίδι στο Φεγγάρι. Αυτή που έχουμε στην εικόνα είναι από το Apollo 11, υπογεγραμμένη από τον Buzz Aldrin

Το χειριστήριο ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό της Σεληνάκατου. Ο πιλότος Scott το χειρίστηκε ώστε να φέρει με ασφάλεια την άκατο ακριβώς στο στωστό σημείο της επιφάνειας της σελήνης το 1971, και επίσης το χρησημοποίησε για την επιστροφή στην γή.

Ένα λεπτομερές πιστοποιητικό γνησιότητας που γράφτηκε το 2014 συνοδεύει την αγορά, γραμμένο από τον ίδιο τον Scott:
"Πιστοποιώ ότι το παρόν "Rotational Hand Controller (RHC)" (περιστρεφόμενο χειριστήριο) που συνοδεύει το γράμμα αυτό, χρησιμοποιήθηκε για να κατευθύνει την Σεληνάκατο με την ονομασία 'Falcon' κατά την κάθοδο του Apollo 15 στην σελήνη. Στην συνέχεια, μετά από 3 μέρες παραμονής στην επιφάνεια της Σελήνης, το ίδιο χειριστήριο χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση από την βάση μας εκεί, για την άνοδο και το ραντεβού με το Command and Service Module 'Endeavor', που μας περίμενε σε Σεληνιακή τροχιά."

Οι διαστάσεις του χειριστηρίου είναι 10,16εκ. επί 26,67εκ. επί 17,78εκ. και παραμένει σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς το επικό ταξίδι του πριν από μερικές δεκαετίες. Ο διακόπτης επικοινωνίας είναι ακόμα στην θέση του και μια βίδα στο μπροστινό μέρος του περιβλήματός, έχει την κέρινη προστασία της.

"Υπαρχουν κειμήλια που χρησιμοποιήθηκαν για τις διαστημικές αποστολές για τα οποία χρειάζεται να εξηγήσουμε το που χρησίμευαν. Υπάρχουν όμως και αντικείμενα όπως το περιστερφόμενο χειριστήριο του Apollo 15 που είναι φανερό το που χρησίμευαν", είπε ο Robert Pearlman, (ιδιοκτήτητς της σελίδας CollectSpace.com). "Μόνο να φανταστούμε μπορούμε το πως θα ήταν μια προσελήνωση, αλλά να καταφέρεις να αποκτήσεις το ίδιο το joystick που χρησιμοποιήθηκε γι' αυτό το επίτευγμα είναι μια εμπειρία ανυπολογίστου αξίας. Ακόμα πιστεύω ότι αξίζει κάθε δολάριο κι ας έφτασε παραπάνω από μισό εκατομύριο"

Άλλα αντικείμενα που ήδη έχουν πωληθεί στην δημοπρασία είναι το δεξύ πλαστικό γάντι που φορέθηκε από τον Buzz Aldrin κατά την πρώτη προσελήνωση, ένα υπογεγραμμένο λουρί από τον σάκο του PLSS (προσωπικό σύστημα υποστήρηξης ζωής) μήκους 75εκ. (φορέθηκε από τον Charles Conrad στην επιφάνεια της Σελήνης κατά το Apollo 12) και μία αμερικάνικη σημαία που πέταξε μέχρι την σελήνη στο 1970 με το Apollo 13.

Αν είστε λάτρεις των διαστημικών περιπετειών όμως μην απογοητεύεστε. Εκατοντάδες άλλα ιστορικά κειμήλια παραμένουν στους διαφόρους πλειστηριασμούς και όσοι έχουν την άνεση να ξοδεύψουν μερικά (χιλιάδες) ευρώ, μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στον χρόνο ρίχνοντας μια ματιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

{caption}
e-max.it: your social media marketing partner
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ανθεκτική στην ύφεση η αγορά καφέ Καφές ή τσάι; »

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας